ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Statsvetare om SD-avslöjandet: "Han är ett typiskt uteslutningsfall"

ANNONS:
Läs mer

Efter filmen som Expressen i dag publicerar tvingas Erik Almqvist bort från sina toppjobb inom Sverigedemokraterna.

Nu kan sprickan mellan partitoppen och gräsrötterna växa, menar statsvetaren Jonas Hinnfors vid Göteborgs universitet.

– Man öppnar för att de mer perifera delarna av partiet kommer tycka att ledningen sviker en ledande företrädare för partiet, säger han.

Nyligen gick Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson ut i ett öppet brev till partimedlemmar och uppmanade till att "rensa upp" i partiet och utesluta alla med extrema åsikter.

Nu kan Expressen visa en film där Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesman, Erik Almqvist, använder uttryck som "babbe", "blatte-älskare" och "hora" under ett bråk på Kungsgatan i Stockholm i juni för två år sedan.

"Ett oerhört problem"

Filmen kan få allvarliga konsekvenser för Sverigedemokraterna, tror statsvetare.

– Man ställs inför ett oerhört problem när ledande personer uttalar sig på det här viset. Då blir det mindre trovärdigt att partiet kommer göra något allvar i det som läpparnas bekännelser har sagt, säger Jonas Hinnfors, statsvetare vid Göteborgs universitet, till Expressen.se.

På onsdagsförmiddagen samlades SD:s partiledning till ett krismöte. Senare meddelade partiledaren Jimmie Åkesson att Erik Almqvist avgår från sina uppdrag i partitoppen.

- Det visar att partiledningen nog är oroad över den här typen av beteende. Om man inte hade vidtagit åtgärder hade det varit tom retorik när man tidigare har talat om att ta i med hårdhandskarna. Men i stället, när man nu gör det här, blir problemet att man lite har målat in i sig ett hörn, säger Jonas Hinnfors.

"Kommer till en konflikt"

Enligt honom finns nu risken att man öppnar för en intern strid inom partiet.

- När man börjar följa den här starka linjen, att man inte ska vara rasist, kommer man förr eller senare till en konflikt inom partiet där en del tycker att det är helt okej att uttala sig på det här sättet. En del av gräsrötterna av partiet tycker att Almqvist i stället var stark som inte tog till våld. Man öppnar för att de mer perifera delarna kommer tycka att ledningen sviker en ledande företrädare för partiet. Nu måste man ta den interna diskussionen.

Jonas Hinnfors tror att det här kan skada Sverigedemokraterna även i ett längre perspektiv.

– Det här visar att det inte bara är svansen av partiet, utan den organiserade, tuktade delen av partiet, som inte kan hålla sig. Så det är allvarligt. Men det blir problem för partiet om man ska börja utesluta personer som är i central ställning, då går man rakt in i kärnan av partiet. Samtidigt som det blir svårt att vara trovärdig om man inte gör det. Det är ett dilemma, säger han och fortsätter:

Nå utanför kärnan

– Det viktiga för Sverigedemokraterna har varit att nå ut utanför den hårda kärnan av riktiga invandrarmotståndare, för den är inte så jättestor. Om man vill bli ett vanligt parti så måste man tona ner det och bli ett mer resonerande parti som talar om en del problem som uppstår i samhället när det kommer många invandrare och så vidare. Men det har man haft svårt med, man har alltid fastnat i att tala om "massinvandring."

Jonas Hinnfors säger också att partiet lagt ner ett "mödosamt arbete" på att markera mot just rasistiska tendenser.

– Om den bilden raseras så är det allvarligt för partiet, säger han.

Att förutsäga hur reaktionen hos väljarna kommer att bli efter Erik Almqvists avgång är svårt, anser Johan Martinsson, statsvetare som forskar om politiskt beteende och väljarbeteende vid Göteborgs universitet.

– Det är en väldigt svår fråga. Om han hade varit kvar hade det blivit mer uppmärksamhet men det är ingen okomplicerad fråga, säger han till TT.

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
REBECCA STELLA SIMONSSONS BLOGG
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: