ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Mustafas avgång väcker reaktioner. Foto: Janerik Henriksson / Scanpix
Mustafas avgång väcker reaktioner. Foto: Janerik Henriksson / Scanpix

Starka reaktioner efter Mustafas avgång

ANNONS:
Tidigare artiklar

Omar Mustafas avgång från Socialdemokraternas partistyrelse har väckt starka negativa reaktioner bland muslimska medlemmar och unga kristna socialdemokrater, enligt Peter Weiderud som är ordförande i Tro och solidaritet, en rörelse för socialdemokrater med religiös övertygelse och tro.

– Våra muslimska medlemmar är oerhört ledsna, besvikna och känner sig enormt missförstådda, säger han.

Han anser att det var fel att tvinga bort Mustafa och är kritisk mot dem som utmålat denne som homofob, antisemit och emot jämställdhet mellan män och kvinnor.

– Svenska muslimer hör till de mest progressiva i världen, och Omar Mustafa tillhör de mest progressiva, säger Weiderud.

Han fortsätter:

– Våra muslimska medlemmar är oerhört ledsna, besvikna och känner sig enormt missförstådda.

"Skrivet i affekt"

Han delar inte Mustafas åsikt att partiledningen gjort det omöjligt att "förena ett partiuppdrag och ett uppdrag i det muslimska civilsamhället".

"Partiledningens uppfattning är inte bara beklagligt, det är även en skrämmande signal till muslimer och andra troende socialdemokrater", skrev Omar Mustafa i ett brev till TT i lördags där han också klargjorde att han lämnar alla uppdrag inom partiet.

– Det är Mustafas tolkning och skrivet i affekt, anser Weiderud och fortsätter:

– Partiledningen sade inte så utan att det är omöjligt att samtidigt vara ordförande i Islamiska förbundet i Sverige och ledamot i partistyrelsen.

Kan vara avskräckande

Weiderud är däremot enig med Mustafa om att partiledningens hållning ur ett bredare perspektiv kan vara en avskräckande signal för troende att engagera sig.

– Vi har i dag ett större förtroende bland muslimerna än i någon annan grupp. 70–75 procent av Sveriges muslimer röstar socialdemokratiskt. Ur det perspektivet är det självklart oerhört viktigt att vi åtminstone har en muslim som sitter i partistyrelsen. Det hade vi fram till i går (lördag).

Weiderud säger att stödet för S bland muslimerna är större än bland metallare och andra LO-förbund.

– Och den utvecklingen kommer att fortsätta som ett resultat av samhällsförändringarna.

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: