Folkpartisten Camilla Lindberg, 34, röstade nej till FRA-förslaget - till skillnad från sina partikamrater. Foto: Scanpix
Folkpartisten Camilla Lindberg, 34, röstade nej till FRA-förslaget - till skillnad från sina partikamrater. Foto: Scanpix

"Stå på dig - annars gör staten det!"

Publicerad
Uppdaterad
Hennes livsfilosofi: "Stå på dig - annars gör staten det!"
På onsdagen var Camilla Lindberg ensam i den borgerliga alliansen om att rösta nej till FRA-lagen.
- Någonstans måste jag ta ställning själv, säger hon till Expressen.se.
FRA-lagen har varit en av de mest omdebatterade frågorna på länge. Under den senaste veckan har det spekulerats i att flera av den borgerliga alliansens riksdagsmän skulle rösta emot förslaget och därmed fälla det.
Namn som Fredrick Federley, Birgitta Ohlsson och Annie Johansson har nämnts.
Men på onsdagskvällen när omröstningen genomfördes var det endast en som vågade trotsa allianspiskan och rösta nej.

En avvägning

Hon heter Camilla Lindberg, är 34 år och är folkpartist från Dalarna.
– Jag tror inte på förslaget. Därför röstade jag nej, säger hon till Expressen.se.
Camilla Lindberg förklara sitt svåra beslut:
– Det är självklart en avvägning att man avviker från sitt parti, sin riksdagsgrupp, sin regering som man tror på, men jag tror inte på det här. Någonstans måste jag ta ställning och vara lojal mot mig själv och mina väljare. Det är bara jag som kan stå för mina egna beslut.

"Tråkigt för mig"

Camilla Lindberg är besviken på att FRA-lagen klubbades. Fram till i går tisdag på eftermiddagen hade hon en pakt med partikamraten Birgitta Ohlsson och centerpartisterna Fredrick Federley och Annie Johansson om att rösta nej och fälla förslaget.
– Sedan plötsligt avviker två, två från det andra partiet, det är väldigt, väldigt synd tycker jag. Men jag dömer ingen, alla måste fatta sina egna beslut, säger Camilla Lindberg och tillägger:
– Det är ganska tråkigt för mig och Birgitta som har stått pall för det här ganska länge, att de utnämns som de liberala hjältarna.
Efter omröstningen var Camilla Lindberg rädd att folk inom alliansen skulle vara besvikna.
– Men det första som hände när jag kom ut ur plenisalen var att det var flera moderater som kom fram och dunkade mig i ryggen och sade: Rakryggat!

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida