Med sin nya roll kan Ylva Johansson (S) ta politiska initiativ som ligger på andra ministrars område. Foto: Lisa Mattisson ExpMed sin nya roll kan Ylva Johansson (S) ta politiska initiativ som ligger på andra ministrars område. Foto: Lisa Mattisson Exp
Med sin nya roll kan Ylva Johansson (S) ta politiska initiativ som ligger på andra ministrars område. Foto: Lisa Mattisson Exp
Löfven försvarar sin bostadsminister Mehmet Kaplan och håller inte med om att han varit osynlig i debatten. Foto: Fredrik Sandberg/TTLöfven försvarar sin bostadsminister Mehmet Kaplan och håller inte med om att han varit osynlig i debatten. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Löfven försvarar sin bostadsminister Mehmet Kaplan och håller inte med om att han varit osynlig i debatten. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Spelet bakom Löfvens omorganisering

Publicerad

Spelet bakom Stefan Löfvens omorganisering i regeringen:

S-missnöje med bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) och desperation över usla opinionssiffror.

– Genom att lagra upp små förolämpningar mot MP kan man få dem att själva krypa ur regeringen, säger S-märkta statsvetaren Stig-Björn Ljunggren.

På onsdagsmorgonen kom beskedet om att Stefan Löfven organiserar om i regeringen. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, S, får ansvar för regeringens etableringspolitik för nyanlända flyktingar.

Med den nya rollen följer att hon kan ta politiska initiativ som ligger på andra ministrars område. Hon blir i praktiken den vice statsminister som Åsa Romson aldrig blev.

Enligt Johansson kommer uppdraget från statsministern.

– Det är statsministern som bestämmer hur vi ska arbeta i regeringen, säger hon.

Romson: "En beställning vi gjort gemensamt"

Men så låter det inte från Åsa Romson, MP.

– Det här är en beställning som jag och statsministern gjort gemensamt. Vi vill se att regeringen jobbar tydligare, mer fokuserat och mer långsiktigt med etableringsfrågorna.

Två områden som nämns av statsministern är utbildningspolitiken och bostadspolitiken – som av en händelse politikområden som Miljöpartiet fått ansvar för.

Ylva Johansson har fått i uppdrag att ta initiativ i etableringsfrågorna men både hon själv och Romson protesterar mot beskrivningen att arbetsmarknadsministern blir en överrock åt MP-ministrar.

– Det har inte undandragits något ansvar för något statsråd i samband med uppdraget, säger Romson.

Med anledning av flyktingsituationen har regeringen också inrättat ett nytt kansli, "Sekretariat för samordning och inriktning i Regeringskansliet för flyktingsituationen", som leds av arbetsmarknadsdepartementets statssekreterare Erik Nilsson.

Stort missnöje mot Mehmet Kaplan

Enligt uppgifter till Expressen finns i dag ett stort missnöje med bostadsminister Mehmet Kaplan både bland S-kommunalråd och hos landets byggjättar.

Kaplan anses vara alldeles för osynlig i debatten och många ifrågasätter hans förmåga att förändra bostadspolitiken och uppfylla regeringens löfte om 700 000 nya bostäder till 2025.

– Han levererar inte, konstaterar även den S-märkta statsvetaren Stig-Björn Ljunggren.

Mehmet Kaplan har den senaste tiden också ifrågasatts av medarbetare till Stefan Löfven i regeringshögkvarteret Rosenbad, erfar Expressen.

För bara någon vecka sedan uppstod en konflikt när finansminister Magdalena Andersson öppet i medierna tillrättavisade bostadsministern som sagt att han vill se en avtrappning av ränteavdragen.

– Det var vad Kaplan tycker. Det är inte så att regeringen tagit ställning till att trappa av ränte­avdragen eller hur det skulle ske, konstaterade finansministern.

Men statsminister Stefan Löfven försvarar sin bostadsminister och håller inte med om att han varit osynlig i debatten.

– Jag såg honom i Agenda i söndags i en diskussion om svensk bostadspolitik, och jag har sett honom vid flera tillfällen diskutera svensk bostadspolitik, säger Löfven.

Hur viktig är bostadsfrågan?

– Bostadsfrågan är jätteviktig. Vi har ett stort ackord framför oss, det måste byggas minst 700 000 bostäder som måste byggas till 2025, så det är klart det är viktigt.

Var det rätt att ge den statsrådsposten till MP?

– Det är viktigt att vi uppnår resultat. Och nu har vi ett bostadsbyggande i år, där prognosen är 53 000. Vi behöver upp till 70 000, men då är det 17 000 kvar. Det är ju inte ouppnåeligt.

– Det är Mehmet Kaplans uppgift att se till att vi kan få fler regelförenklingar. Behövs det något mer, ytterligare stöd? Det är därför Mehmet Kaplan sitter tillsammans med Magdalena Andersson i samtalen.

Hoppas Fridolin och Romson ska lämna regeringen

Samtidigt hoppas många inom Socialdemokraterna nu att Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och Åsa Romson själva ska kasta in handduken och lämna regeringen.

– Det pratas om att man vill hitta på saker som gör att Miljöpartiet själva ska krypa ur regeringen. Och detta är ett steg i den riktningen, säger Stig-Björn Ljunggren om Löfvens omorganisering i regeringskansliet.

Opinionsläget är mycket bekymmersamt för både Socialdemokraterna och Miljöpartiet, och det finns de som menar att båda partierna skulle vinna på att nu avsluta regeringskoalitionen.

Socialdemokraterna har i de senaste opinionsmätningarna noterats för historiskt låga siffror. Enligt Expressens och Demoskops väljarbarometer för februari skulle inte ens var fjärde väljare rösta på S om det vore val i dag. Miljöpartiet samlar samtidigt 5,5 procent av väljarna.

Åsa Romson förvånas över de som är besvikna över att det inte blev någon regeringsombildning men vill inte svara på om det kan bli fler förändringar på ministernivå.

– Den frågan kan jag inte svara på utan att blicka in i framtiden och det tänker jag inte göra i det här samtalet. Regeringen gör hela tiden justeringar av politik och arbetsformer som är adekvata för att möta de samhällsutmaningar som vi ser, säger hon.

Avgörande för hur de kommer att agera framöver blir helgens interna dialogkonferenser, där MP-missnöjet med regeringens migrationspolitik kommer att vädras öppet, men också Stefan Löfvens inställning till nya åtgärder för att begränsa flyktingströmmen till Sverige. Drygt 300 deltagare från alla delar av Miljöpartiet ska då diskutera hur Sverige ska kunna ta emot fler människor på flykt.

Integration

Konferenserna äger rum på tre platser: Malmö, Västerås och Härnösand.

– Integrationsfrågan har blivit en katalysator, något som kommer att rita om hela det politiska landskapet. För Socialdemokraternas del är det en överlevnadsfråga nu när högern har tagit över arbetarklassen, hävdar Stig-Björn Ljunggren.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag