VET HUT, ENGLAND! Expressens Tommy Schönstedt grep i går in och läxade upp brittiska ambassadens Damion Potter för engelsmännens trakasserier av Sven-Göran Eriksson. Mr Potter, gift med svenska Susanna, kröp till korset: Jag gillar faktiskt Svennis.
VET HUT, ENGLAND! Expressens Tommy Schönstedt grep i går in och läxade upp brittiska ambassadens Damion Potter för engelsmännens trakasserier av Sven-Göran Eriksson. Mr Potter, gift med svenska Susanna, kröp till korset: Jag gillar faktiskt Svennis.

SLUTA HÅNA VÅR SVEN!

Publicerad
Uppdaterad
STÖD EXPRESSEN i KAMPEN:
Nu har de gått över gränsen. Nu har vi fått nog. Nu är det krig.
Engelsmännen borde buga djupt och tacka "Svennis" Eriksson.
I stället mobbar och hånar de honom.
Men i går fick de minsann så de teg.
De stockkonservativa engelsmännen har inte förstått vilket geni "Svennis" Eriksson är. De har inte fattat att han gjort ett VM-lag av ett gäng benknäckare på leriga fotbollsplaner. Ett landslag som i går vann sin VM-kvalgrupp efter segern mot Polen. Och han har bäst segerprocent i tävingsmatcher av alla förbundskaptener någonsin i England. "Svennis" är, kort sagt, Englands räddare, värd drottningens medalj, bli adlad och höra folkets jubel.

Hängts med snara

I stället har han hängts med snara i den största tidningen The Sun. Han har jämförts med komikern Benny Hill, han har liknats vid Dracula och Beaker i "Mupparna". Nu är det dags att vi svenskar protesterar. Jag tågar till brittiska ambassaden i Stockholm. Budskapet är enkelt: "Rör inte vår Svennis!" Den anonyma rösten i porttelefonen darrar när han hör allvaret: - Ni är elaka mot Svennis. It's war now, nu är det krig. Skicka ut ambassadören Anthony Cary, please, och det snabbt. Ambassadören fegar uppenbarligen och skickar sin pressattaché Damion Potter, fast det borde ha varit försvarsattachén. - Som gift med en svenska gillar jag "Svennis" och håller på laget. Jag gillar "Svennis" väldigt mycket, säger Damion Potter och poängterar att han och Susanna från Jönköping bytte ringar i London samma dag som Sverige och England spelade 1-1 den 10 september 2001 och att han därför kan tacka "Svennis" för ett vackert minne. Engelsk press har gjort sitt bästa för att göra sin förbundskapten till åtlöje - nu ska England få igen.

Nordirland

Men varför är ni så elaka - han borde vara er hjälte? - Jovisst, vi hade en popskiva med låten "Sven, Sven, Sven" som låg högt på listan. Och många engelsmän har gillat honom och gillar honom. Men engelsmän tycker inte om att förlora mot Nordirland. Säg nu som det är: "Svennis är er hjälte!" - Nej, jag säger att "Svennis" är en hjälte om vi vinner VM.

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida