Mikaela Nilsson (MP), Thomas Östros (S) och Ulla Andersson (V) presenterade skuggbudgeten. Foto: Tomas Oneborg / Svd / Scanpix
Mikaela Nilsson (MP), Thomas Östros (S) och Ulla Andersson (V) presenterade skuggbudgeten. Foto: Tomas Oneborg / Svd / Scanpix

Skuggbudgeten kan vara den sista från de rödgröna

Publicerad
Uppdaterad
De rödgröna samarbetet krackelerar.
Dagens gemensamma skuggbudget kan vara den sista de tre partierna lämnar.
- Hur tätt samarbetet ska vara får prövas framöver, säger Mikaela Valtersson, MP.
- Vi får se om det blir en gemensam vårbudget, säger Thomas Östros, S.
De rödgröna samarbetet blir allt svagare. I samband med den gemensamma presentationen av skuggbudgeten i dag måndag sa företrädare för alla tre partierna att de ska fokusera mer på sig själva framöver.
Miljöpartiets Mikaela Valtersson, MP, talade om behovet att utveckla den egna politiken.
– Hur tätt samarbetet ska vara får prövas framöver. Vad resultatet blir går inte att säga. Vi behöver ge varandra mer utrymme nu, säger hon.
Hon tror dock inte att det kommer att leda till ett mer omfattande samarbete mellan MP och regeringen.
– Vi har inte ett behov att hjälpa den att sitta kvar och jag ser inte en mängd uppgörelser med regeringen. Men vi sagt att migrations- och integrationspolitiken kan vara ett sådant område och vi har tackat ja till en inbjudan om friskolelagstiftning.

Andra överenskommelser

Ulla Andersson (V) betonade att det inte ligger någon dramatik i att de tre partierna inte fortsätter precis som förut.
Samtidigt säger hon att partierna också har en rad andra gemensamma överenskommelser.
Skuggbudgeten kan vara den sista gemensamma på flera år:
– Vi får se om det blir en gemensam vårbudget, det naturliga är att oppositionen formerar sig mot slutet av en mandatperiod, säger Thomas Östros, S, till TT.
De tre partierna blir nu särbor.
– Varefter kommer vi att skaffa oss ett större utrymme. Vi socialdemokrater har ett stort behov av att utveckla vår egen politik. Vi fick inte stöd av väljarna. Den hemläxan ska vi ta på allvar och då behöver vi ett större handlingsutrymme, säger Thomas Östros
Det betyder inte, enligt Östros, att de tre partierna går åt helt skilda håll.
– Vi träffas regelbundet och kommer att ta gemensamma initiativ, säger han.
Men det blir inte någon samordning av alla detaljer. Det gör man inte i början av en mandatperiod.

"Inte den grunden kvar"

När S inledde med bara MP talades om ett långsiktigt samarbete fram till 2020. Men det går inte att jämföra dagens situation med det, enligt Östros.
– Vi blev ju tre och därmed fanns inte den grunden kvar, säger Östros.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag