Polisen misstänker att den tidigare anställda läkaren vid vårdcentralen förgripit sig på barn, smygfilmat barn och laddat ned barnporr. Foto: Mikael Sjöberg
Polisen misstänker att den tidigare anställda läkaren vid vårdcentralen förgripit sig på barn, smygfilmat barn och laddat ned barnporr.  Foto: Mikael Sjöberg
Övergreppen misstänks ha pågått i flera år och polisen utesluter inte att det finns fler offer. Foto: Google Maps/Skärmavbild
Övergreppen misstänks ha pågått i flera år och polisen utesluter inte att det finns fler offer.  Foto: Google Maps/Skärmavbild

Skolläkare erkänner nedladdad barnporr

Publicerad

Den skolläkare i Falun som misstänks för sexbrott mot barn har erkänt att han laddat ned barnporr, enligt SVT.

Den misstänkte läkaren hyrdes in av Falu kommun som skolläkare tolv timmar i veckan.

Enligt polisen kommer de utsatta pojkarna från Falun.

En läkare i Falun anhölls i måndags, misstänkt för bland annat barnpornografibrott och sexuella övergrepp mot barn.

Enligt SVT erkände läkaren att han laddat ned barnporr när han konfronterades på Falu vårdcentral, där han tidigare var anställd.

– Han har aldrig varit ensam med barn här, det har alltid varit sköterska eller förälder med, säger verksamchefen Stina von Post på Falu vårdcentral till SVT.

Den misstänkte läkaren ska också ha hyrts in av Falu kommun som skolläkare tolv timmar i veckan. Men antalet skolor han har arbetat på var under onsdagskvällen fortfarande okänt.

Skolläkaren ska ha utnyttjat ett 20-tal pojkar, mellan sex till fjorton år gamla, för sexuell posering och i vissa fall även sexuella övergrepp.

Kan finnas fler offer

Enligt polisen kommer de drabbade pojkarna från Falun.

– Såvitt vi vet är de från Falun och har gått på skolor här, säger Stefan Dangardt på polisen till SVT.

Enligt DT kan dock antalet brottsoffer bli fler. Analysen av mannens dator är ännu inte klar.

– Analysen är inte klar. Det finns fortfarande mycket material som inte analyserats än. Det är därför vi inte är riktigt säkra på omfattningen av det här. Men vi har indikationer på att det kan ha pågått under en längre tid, säger Stefan Dangardt, presstalesman vid polisen i Dalarna, till tidningen.

Senast under torsdagen ska förundersökningsledaren fatta beslut om han ska begära läkaren häktad.

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida