Skjutne 26-åringens advokat ska överklaga

Publicerad

Den skottskadade 26-åringen, som svävar mellan liv och död, häktades i dag misstänkt för grovt rån.

Nu planerar hans advokat Serpil Güngör att överklaga beslutet.

Samtidigt tyder det mesta på att vapnet som riktades mot poliserna var en kopia.

- Att ett av vapnen visar sig vara en replika förändrar inte min bedömning, säger polismästaren i Södertälje, Patrick Ungsäter.

Den 26-årige mannen skottskadades i samband med rånet i Södertälje i fredags och svävar fortfarande mellan liv och död. I dag häktades han, tillsammans med ytterligare fyra personer, misstänkta för delaktighet i rånet.

Samtidigt uppger nu polisen att enligt den preliminära bedömningen var det vapen som riktades mot poliserna en mycket realistisk kopia av ett skarpt automatvapen.

- Att ett av vapnen visar sig vara en replika förändrar inte min bedömning av polismännens agerande i en hastigt uppkommen och pressad situation, säger polismästaren i Södertälje, Patrick Ungsäter i ett pressmeddelande.

Polisen har också beslagtagit ett antal skarpa vapen.

"Helt bedrövligt"

26-åringens advokat Serpil Güngör är kritisk till häktningsbeslutet och kommer att överklaga.

– Jag tycker att det är helt bedrövligt. För mig är det helt verklighetsfrämmande att en person som ligger vid dödsbädden ska vara häktad. Men jag förstår tingrätten för de har inget underlag för hur livshotande skadorna är, säger Serpil Güngör.

Inga större förhoppningar

Hon fortsätter:

– Tingsrätten har beslutat om restriktioner och med tanke på hur han mår tycker jag att det finns vikt att hans anhöriga, hans familj, nära vänner och släkt får träffa honom.

Tillsammans med överklagan till tingsrätten kommer Güngör att skicka in ett läkarintyg om 26-åringens status.

– Han mår fortfarande inte bra och de är fortfarande instabilt. Man har inga större förhoppningar, säger hon.

"Avsikt att döda"

Kay Engfeldt, vice chefsåklagare vid riksenheten för polismål, beslutade på måndagseftermiddagen att en förundersökning skulle inledas med anledning av polisens agerande vid rånet.

– Om den förundersökningen läggs ner har jag fått i uppdrag av familjen att driva ett civilrättsligt mål. Polisen har skjutit rakt i huvudet på min klient och jag menar att det har varit med avsikt att döda och enligt min uppfattning har det inte varit någon direkt varning inför det. Jag anser att polisen bör åtalas för mord alternativt dråp, säger Serpil Güngör.

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida