ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Skånskt företag lurar barn att ladda ner porr

ANNONS:

MALMÖ. Polisen varnar för ett skånskt företag som kräver barn på skadestånd för att olagligt laddat ned porrfilmer på sina mobiltelefoner.

- Vi har 400-500 anmälningar från hela landet. Vi uppmanar alla att bestrida kraven, säger kommissarie Magnus Nilsson vid Malmöpolisen.

Ärendehögen med anmälningar mot det skånska företaget har vuxit snabbt. Malmöpolisens bedrägerirotel har fått fram uppgifter som klart visar att skadeståndshoten kommer från en man bosatt i Skåne.

- Många blir rädda och betalar. Vi har sett att det gått in 100 000-tals kronor till ett plusgirokonto som tillhör en kvinna i Malmö, säger Magnus Nilsson.

Luras betala skadestånd

De misstänkta bedrägerierna går ut på att företaget kräver skadestånd av innehavaren av en mobiltelefon som påstås ha laddat ned en porrfilm utan tillstånd.

- Man påstås ha surfat till en viss hemsida med sin mobiltelefon och sedan ska man ha laddat ned en porrfilm. I skadeståndskraven påstås att man måste lösa ett medlemskap för att nedladdningen ska bli laglig. I kravet påstår företaget att man inte löst ett sådant medlemskap och därför ska man också betala skadestånd, säger Magnus Nilsson.

Han bedömer kraven som grundlösa och ser det som mycket tveksamt om de kan hålla i en domstol.

- Vi uppmanar alla att bestrida kraven, säger han.

Barnen oskyldiga

Bland de som gjort anmälningar till polisen finns föräldrar som gett sina barn mobiltelefoner.

- Barnen har bevisligen varit i skolan och kan inte ha gjort någon sådan nedladdning. Ett flertal som fått krav har antingen inte använt sin mobil på flera månader eller så har de en mobil som är så gammal att man inte kan surfa med den, säger han.

Metoden för att bestrida ett oriktigt krav är i grunden mycket enkel.

- Det räcker att skriva "jag bestrider" och sedan är det upp till företagaren att driva det vidare till kronofogde och domstol, säger polisinformatör Anders Lindell.

Sedan är det upp till företagaren att bevisa att det verkligen är frågan om en olaglig nedladdning och ett upphovsrättsbrott.

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: