En japansk pantomingrupp visar upp sina konster.

En japansk pantomingrupp visar upp sina konster.

Skådespelare höggs ihjäl på scenen

Publicerad

En japansk man ska ha dött efter att ha huggits av ett samurajsvärd, skriver CNN.

Mannen var skådespelare och skadades under en teaterrepetition.

Det är ännu oklart om det rörde sig om en olycka eller inte.

En japansk skådespelare dog efter att han huggits i magen av ett samurajsvärd, skriver CNN. Mannen skadades under en repetition inför en pjäs där svärdet ska ha använts.

Under repetitionen övade mannen en stridsscen, när han ska ha träffats av svärdet. Mannens medspelare hörde att han grymtade och de såg sedan att mannen krupit ihop. Han fördes snabbt till sjukhus där han senare avled. Ingen av de andra skådespelarna ska ha sett exakt vad som hände, skriver CNN.

Oklart om olycka

Polisen utreder nu om händelsen var en olycka eller om det ligger ett brott bakom. De har inte gett någon närmre beskrivning av vapnet, men uppger för CNN att det rör sig om ett "svärdsliknande objekt".

Om svärdet är äkta eller om det rör sig om rekvisita vill de inte heller gå ut med, skriver AP. Det finns inte heller några uppgifter om svärdet kan ha varit utrustat med någon typ av säkerhetsutrustning.

Dog i hängningsscen

Det här är andra gången på en månad som en skådespelare dör i en olycka på scen, rapporterar CNN. I början av februari kvävdes en italiensk skådespelare i Pisa. Olyckan hände under ett framförande av ett experimentellt teaterstycke där mannen deltog i en hängningsscen.

En kvinnlig läkare i publiken märkte att mannens rep satt för hårt kring halsen. Hon sprang då fram till mannen och tillsammans med en annan åskådare lyckades de får ner mannen. Han fördes till sjukhus där han senare förklarades kliniskt död. I samband med familjen togs sedan beslutet att donera mannens organ.

Polisen påbörjade en utredning för att undersöka om olyckan berodde på otillräckliga säkerhetsrutiner. Mannen ska själv ha valt att genomföra den iscensatta hängningen.

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida