Foto: Martina Huber
 Foto: Martina Huber

Sju av tio svenskar vill återinföra värnplikten

Publicerad

Så många som sju av tio svenskar vill återinföra värnplikten.

En stor majoritet vill dessutom att den ska gälla för både män och kvinnor, enligt DN/Ipsos.

Beslutet att avskaffa värnplikten 2010 saknade redan då stöd bland det svenska folket.

Enligt en ny undersökning utförd av mätinstitutet Ipsos för DN:s räkning vill en stor majoritet av det svenska folket återinföra värnplikten. Sju av tio svenskar är för värnplikt samtidigt som 87 procent anser att såväl män som kvinnor ska omfattas av den.

Värnplikten avskaffades 2010 för att ersättas av yrkesförsvar med hel- och deltidsanställda soldater. I dagsläget saknas 7 500 soldater, sjömän och gruppbefäl enligt DN, vilket motsvarar halva krigsorganisationen. Luckorna fylls i stället med tidigare värnpliktiga som inte har övat och det nya systemet har visat sig vara dyrare än tänkt.

Regeringen utreder nu möjlighet att följa Danmark och Norges exempel med ett system som innefattar både anställda soldater och pliktsoldater.

Ipsos opinionschef David Ahlin tror att stödet för värnplikt i Sverige kan vara ett resultat av försvarets problem att hitta personal.

– Kanske är det så att många ser en ny värnplikt som en möjlig lösning på försvarets bemanningsproblem som det ständigt rapporteras om i media, säger han till DN.

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida