ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Shoppinggalna kan vara - galna

ANNONS:
Tidigare artiklar
Visa flerVisa färre
LONDON. Paris Hilton och andra som shoppar som tokiga, kanske är just det.
Lite tokiga.
En störning i en del av hjärnan kan förklara deras beteende.
Paris Hilton är känd för att shoppa. En amerikanska studie som presenteras i nya numret av Nature visar att dessa shopaholics kanske lider av en störning i OFC, en region av hjärnan som ligger alldeles bakom ögonen. Forskarna har nu funnit att det är där vi fattar beslut som vad vi ska handla eller inte handla.

Delar av hjärnan används

- Vi har länge vetat att olika neuroner i olika delar av hjärnan svarar på olika attribut som kvantitet, färg och form, säger neurobiologen Camillo Padoa-Schioppa som genomfört studien. - Men hur dessa olika intryck kombineras och slås samman har varit ett mysterium tills nu. Ta exempelvis en tröja. Kanske du gillar en för att den är blå, en annan för designen och en tredje för storleken. Vilket blir valet?

Studerade apor

Padoa-Schioppa studerade en grupp apor som erbjöds grapefruktjuice och apelsinjuice i olika mängder och under olika omständigheter. Aporna föredrog i regel grapefrukten. Men om de bara fick tillräckligt mycket mer av apelsinjuicen än grapefruktjuicen så bytte de dryck. Och det avgörande beslutet verkar ha ägt rum i just OFC-regionen av hjärnan. - Jag tror vi lugnt kan säga att folk som tvångsmässigt shoppar har en störning i sin OFC, säger Camillo Padoa-Schioppa.
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
REBECCA STELLA SIMONSSONS BLOGG
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: