I det mejl Edward Plainview skickat framgår att han litat på "de där uppe" som bett honom att leta i folks mejlkonton.I det mejl Edward Plainview skickat framgår att han litat på "de där uppe" som bett honom att leta i folks mejlkonton.
I det mejl Edward Plainview skickat framgår att han litat på "de där uppe" som bett honom att leta i folks mejlkonton.
Bengt Malmberg, SD:s säkerhetsnsvarige, vill inte svara på frågor när Expressen läser upp konkreta exempel på partiets mejlövervakning. Foto: Sven LindwallBengt Malmberg, SD:s säkerhetsnsvarige, vill inte svara på frågor när Expressen läser upp konkreta exempel på partiets mejlövervakning. Foto: Sven Lindwall
Bengt Malmberg, SD:s säkerhetsnsvarige, vill inte svara på frågor när Expressen läser upp konkreta exempel på partiets mejlövervakning.  Foto: Sven Lindwall
Edward Plainview (till vänster), är Sverigedemokraternas IT-ansvarige. På bilden syns han med partikamraten Håkan Borg.Bengt Foto: Roger VikströmEdward Plainview (till vänster), är Sverigedemokraternas IT-ansvarige. På bilden syns han med partikamraten Håkan Borg.Bengt Foto: Roger Vikström
Edward Plainview (till vänster), är Sverigedemokraternas IT-ansvarige. På bilden syns han med partikamraten Håkan Borg.Bengt Foto: Roger Vikström
Jimmie Åksesson, partiledare för Sverigedemokraterna. Foto: Anna-Karin NilssonJimmie Åksesson, partiledare för Sverigedemokraterna. Foto: Anna-Karin Nilsson
Jimmie Åksesson, partiledare för Sverigedemokraterna. Foto: Anna-Karin Nilsson

SD spanar på sina egna medlemmars mejl

Publicerad

Här är dokumentet som avslöjar hur Sverigedemokraternas ledning har rotat i medlemmarnas mejlboxar.

Partiets IT-avdelning har beordrats att vittja medlemmars mejl - och resultatet har använts som slagträ mot den interna oppositionen och för att spåra partikamrater som pratar med journalister.

SD:s systemutvecklare har dessutom byggt upp en intern övervakningsfunktion som kan tråla efter mejl från specifika mejladresser eller med känsliga ord i meddelandena.

– Jag står inte till svars för dig!, säger SD:s säkerhetsansvarige Bengt Malmberg, som själv varit inblandad i mejlövervakningen, till Expressen.

I dag samlas Sverigedemokraterna i Visby för partiets dag under Almedalsveckan. Partiet har fortsatt opinionsframgång men internt dras partiet fortfarande av problem.

En källa till missnöje som än en gång seglat upp bland partiföreträdare är de återkommande anklagelserna som riktas mot partiledningen för att de - genom sina tjänstemän - i hemlighet läser partimedlemmars mejl. Anklagelsen dök upp igen i våras när vice SDU-ordföranden William Hahne anklagades för att olovligen ha använt medlemsregistret för att kalla till ett möte när han kandiderade till ordförandeposten i SD Stockholms stad - och därmed utmanade partiledningens favorit, den sittande ordföranden Maria Danielsson.

I uteslutningsärendet som sedan riktades mot Hahne ingick mejl, som innehöll medlemsregistret, från en ledamot i SD Stockholms stads styrelse till Hahne.

När Hahne fick reda på det skrev han på Facebook:

"Partiledningen har i många år använt sig av dessa metoder och jag vet att det är mängder av företrädare som utan vetskap fått sin e-post avläst i olika syften. Alla företrädare som har en @sverigedemokraterna.se-adress riskerar att bli eller ha blivit drabbad. Tänk på det framöver. Allt du skriver eller får skickat till dig på din @sverigedemokraterna.se-adress kan läsas av partiledningen. Partiledningens maktmissbruk vet inga gränser."

Anmäldes som dataintrång

Frågan om partiledningen vittjar medlemmars mejlboxar aktualiserades en till gång under de uppmärksammade uteslutningsärendena när nättidningen Nyheter Idag, som anses stå SD:s partiledning nära, i mitten av april kunde publicera interna mejl som visade hur Gustav Kasselstrand tillät en person från högerextrema Nordisk ungdom vara med i SDU så länge medlemmen var en passiv och anonym.

Den gången gällde det ett mejl som Kasselstrand skickat till Hahne via deras SDU-mejladresser. SDU-ledarna polisanmälde händelsen som dataintrång.

Sker systematiskt

Vårens uteslutningsärenden är inte första gången som anklagelser om mejlövervakning riktats mot partiledningen. I september 2013 skickade dåvarande partisekreteraren Björn Söder ut ett brev till partimedlemmarna med anledning av en diskussion som uppstått efter att en utesluten medlem i Västsverige sagt att partiets dåvarande säkerhetschef läst medlemmars mejl.

I Söders brev dementerades uppgifterna:

"Partiet övervakar inte medlemmars eller förtroendevaldas e-post. Partiet har också upprättade rutiner gällande kontroll om användarvillkoren för partiets IT-resurser efterlevs. Ingen enskild person kan på eget initiativ besluta om att kontroll skall göras."

Söder medgav däremot att man efter att en anställd fått sin provanställning avslutad hade gjort en kontroll av hennes mejl efter misstankar om att hon haft kontakt med en journalist, och att man efter att ha uteslutit en medlem i en kommunförening i Västsverige kollade hans mejl-loggar för att verifiera att han läckt partiinformation till en annan medlem.

Enligt Söder skulle mejlkontrollerna alltså bara ha skett efter att den anställde skilts från sitt jobb, och efter att medlemmen fått lämna partiet.

Men Expressen har tagit del av internt SD-material som visar att mejlövervakningen är systematisk och har använts i fler fall.

Som en direkt följd av mejlavläsningen av den kvinnliga tjänstemannen som fick lämna sin provanställning 2013 så tog partiets IT-ansvarige Edward Plainview fram en tjänst som trålar igenom all post som skickas via partiets mejlserver. Övervakningstjänsten kunde ställas in för att söka efter partimedlemmars kontakter med vissa typer av mejladresser, som @expo.se för kontakter med den antirasistiska tidningen, eller så att den larmar om vissa ord eller fraser förekommer i texterna i mejlen.

Har varit lite godtrogen

Källor berättar för Expressen att Plainview frågat partiledningen i Stockholm vilket intresse det finns för att använda tjänsten, vilka ord och mejladresser som i så fall ska sökas efter - och vem på riksdagskansliet som ska få mejlen som trålas fram.

När frågan om mejlövervakning än en gång aktualiserades inför de uppmärksammade uteslutningarna i våras så skickade Edward Plainview ett mejl till partiledningen där han redogjorde för mejlövervakningen. Han skrev bland annat:

"För ett par år sedan togs ett informellt / verbalt beslut att det krävs partisek och säkerhetschef för att bestämma att be IT rota i någons mail."

Plainview fortsatte:

"Sedan dess har det blivit så att jag har litat på säkerhetsavdelningen när de har begärt något, de få gångerna det har hänt något, utan att kräva något skriftligt från både säkchef och partisek. Jag inser att jag har varit lite godtrogen när det gäller sådant, då jag har litat på att ´de där uppe´ har bra skäl att be mig leta i folks mail."

Flera utsatta

Han gav också i sitt mejl konkreta exempel på när medlemmar - både namngivna förtroendevalda och partitjänstemän - fått sina mejlboxar vittjade:

* Styrelseledamoten i SD Stockholms stad som mejlat William Hahne,

* En kvinnlig tjänsteman på riksdagskansliet.

* Personer som haft kontakt med Expo.

* Personalen på partiets ekonomiavdelning.

Bengt Malmberg, chef för SD:s riksombudsmanna-, utbildnings- och säkerhetsavdelning, säger:

- Alltså det har varit ett ytterst, ytterst fåtal... jag tror att det är två tillfällen. Annars har jag inte gjort det. Vi går inte in och läser andras mejl. Det är bara om det är nåt brottsligt som vi misstänker, annars går vi inte in och gör det.

Bara nåt brottsligt? Här står det bland annat "Exporelaterade”…

- Jag känner inte igen det. Jag känner inte igen det. Jag vet inte alls… jag har inte varit inblandad i det..., säger Malmberg.

"Inte involverad"

Richard Jomshof, som tillträdde partisekreterarposten i februari, säger att mejlövervakningen skett "extremt sällan".

- Vad jag känner till så ska det ha varit just i extremfall där man misstänkt att det kan ha begåtts ett brott. Det är vad jag känner till, säger han och tillägger att han inte känner till Plainviews trålningstjänst.

När Expressen läser upp alla exempel i Plainviews mejl och frågar om alla rör misstankar om brott säger Jomshof:

- Jag har inte varit involverad personligen i någon av de här sökningarna.

Jomshof ringer sedan upp Expressen igen och säger:

- Det var en sökning som skedde i samband med mitt övertagande, det var i samband med det här medlemsregistret.

Expressen har sökt Edward Plainview.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag