ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Schibbye och Persson fick elva års fängelse

ANNONS:
Tidigare artiklar
Läs mer
Svenska journalisterna, Martin Schibbye och Johan Persson dömdes på tisdagen till 11 års fängelse för främjande av terrorism samt olaglig inresa i Etiopien.
Nu står det inför ett tufft val - att överklaga domen eller att söka benådning.
- Det är ett svårt beslut som Martin och Johan står inför, säger deras advokat Thomas Olsson till SVT.
Idag, 8.00 svensk tid, meddelades straffpåföljden för Martin Schibbye och Johan Persson. De terrordömda svenskarna riskerade fängelsestraff på mellan 11 till 18 år.
Åklagaren yrkade på maxstraffet, men rätten valde en något mildare dom: elva års fängelse.
- Rätten har dömt båda svarande till elva år. Vi har hört båda sidor. . . och vi bedömer att det här är det lämpliga straffet, sade domaren Shemsu Sirgaga inför domstolen enligt Reuters.
Martin Schibbye och Johan Persson visade inga känslor när straffet meddelades, skriver AFP och Reuters. De tittade på domaren utan uttryck när domen lästes upp och översattes.
Ingen av de anhöriga fick vara på plats när domen meddelades.
- Det intressanta var när domen föll förra onsdagen. Vi visste att strafföljden skulle bli 11-18,5 år. Nu jobbar vi vidare med regeringens hjälp, säger Johans pappa Kjell Persson till Expressen.se.

"Erkänna och be om ursäkt"

Nu när domen har fallit gäller det att bestämma taktik och strategi före den 10 januari. Svenskarna har fram till dess två alternativ - antingen överklaga eller att lämna in en benådningsbegäran.
- Det finns två alternativ. Det senare innebär att man måste erkänna brottet och be om ursäkt, vilket tar emot när man är oskyldig. Det är ett svårt beslut som Martin och Johan står inför, säger advokaten Thomas Olsson till SVT på tisdagsförmiddagen.
- Det som talar mot ett överklagade är att det kan ta väldigt lång tid, upp till två år. Anser man att chanserna att bli friad är obefintliga kan det bara vara en fördröjning av tiden, fortsätter han.
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
REBECCA STELLA SIMONSSONS BLOGG
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: