Foto: Olle Sporrong
 Foto: Olle Sporrong

SAS och facken har närmat sig varandra

Publicerad

Tiden håller på att rinna ut för SAS.

På fredagen fortsatte förhandlingen med facken i Köpenhamn.

När dagen började närma sig sitt slut fanns det hopp hos fackliga företrädare.

- Vi ska hitta en lösning. Vi ska rädda SAS, säger Jan Levi Skogvang, som företräder de norska piloterna i SAS, efter dagens förhandling.

Åtta svenska, norska och danska fackförbund är pressade att acceptera nya kollektivavtal för att rädda SAS.

De fackliga företrädarna fick i går mer detaljerad information om den hårt kritiserade sparplanen, som innehåller krav på sänkta löner och försämrade arbetsvillkor.

Klockan nio på fredag morgon satte sig facken med ledningen igen. Senast på söndag måste man vara överens.

När det norska fackets förhandling avslutades för dagen träffade Expressens utsände reporter Diamant Salihu norrmannen Jan Levi Skogvang, som företräder de norska piloterna i SAS.

Och det var en hoppfull facklig företrädare som mötte Expressen.

- Vi ska hitta en lösning. Vi ska rädda SAS, Jan Levi Skogvang.

Unionens förhandlingschef Niklas Hjert säger i en kaffepaus vid 19-tiden att de har lämnat över ett förslag.

- Vi har lämnat över ett förslag på fredagen vid lunchtid efter noggrann analys av villkor som vi tycker är rimliga, säger han och fortsätter:

- Självklart ser vi också att det är ett allvarligt läge och att vi måste bidra till att det gör SAS mer konkurrenskraftigt.

"Hoppas det slutar bra"

Vad som sker bakom dörrarna vill varken företaget eller facken kommentera.

– Det är en otroligt kort tidsram som vi har men vi jobbar på, säger Unionens pressekreterare Jennie Zetterström.

– Vi väljer att inte prata om planen i detalj utan vi håller det i förhandlingsrummet.

Inte heller Svensk pilotförening vill ge några kommentarer om hur arbetet går.

– Det enda vi kan säga är att vi deltar i förhandlingarna och hoppas att det ska sluta på ett bra sätt, säger presskoordinator Rebecca Rosenvinge.

Mötena i Köpenhamn väntas pågå i omgångar fram till söndag. Enligt en källa till di.se har SAS och fackförbunden närmat sig varandra. I onsdags ska SAS nämligen ha backat från vad fackförbunden uppfattat som ett ultimatum från det krisande bolaget.

Det var i måndags som vd:n Rickard Gustafson gick ut med en offensiv sparplan för att säkra bolagets överlevnad. Rickard Gustafson har under veckan undvikit att kommentera det som nu sker, utöver den presskonferens som hölls i måndags.

– Detta är vårt "final call", om vi ska finnas kvar. Vi har fått denna sista chans att starta om och genomföra dessa fundamentala förändringar. Jag vet att vi kräver mycket av våra medarbetare, men det finns ingen annan väg, sa han bland annat i ett pressmeddelande.

Låst förhandlingsläge

Samtidigt kommer uppgifter om att positionerna fortfarande är låsta. Det är oklart vad som händer på söndag, om parterna inte lyckas enas.

– Ska man tro på SAS egna uppgifter är det färdigt med företaget, säger Tommy Larsson, förhandlingschef på Svensk Pilotförening, till DI.

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson är inte med i förhandlingarna, men säger att de berörda facken inte bör gå med på de lönevillkor som SAS har lagt fram.

– Det är rätt mycket prestige i det här och SAS har också en relativt oerfaren vd. Sådant kan hända, säger han, till DI.

 

 

 

 

 

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida