ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Foto: Tobias Schwarz
Foto: Tobias Schwarz

SAS förhandlar med åtta pilotfack i dag

ANNONS:

Klockan 12.30 i dag sätter sig SAS i förhandlingar med de åtta fackliga organisationer som representerar den flygande personalen. Enligt förhandlingsframställan från SAS kan förhandlingarna komma att pågå fram till söndag eftermiddag.

Från den fackliga sidan är irritationen stor över hur SAS dikterar villkoren för diskussionerna. Företaget sade i måndags att de fackliga organisationerna måste acceptera krisplanen i sin helhet, inklusive lönesänkningar, för att bolaget ska kunna överleva.

– Det är ett ultimatum som är ljusår från hur det brukar gå till, säger Tommy Larsson, som är förhandlingschef hos Svensk Pilotförening (SPF).

I ett öppet brev till finansmarknadsminister Peter Norman kräver SPF besked om det är så att staten som ägare till SAS agerar på ett sätt som avviker från den svenska modellen med förhandlingar för att lösa tvister på arbetsmarknaden. Något svar hade vid tio-tiden inte kommit från finansdepartementet.

– Jag väntar mig ett svar i dag eller senast i morgon. Tiden håller på att rinna ut, säger Tommy Larsson.

"Folk är förtvivlade"

Bland kabinpersonalen råder en upprörd stämning, berättar en flygvärdinna som vill vara anonym.

– Folk är förtvivlade. Många yngre vill skriva på, de vill inte förlora sina jobb, medan andra säger att vi inte kan skriva på under de här förhållandena.

Omfattningen av försämringarna i villkoren uppdagas efter hand, säger hon. Den höjda pensionsåldern är ett exempel, som ska gälla alla som är födda 1 januari 1953 och senare.

– Det är ganska många som har räknat med att gå i pension nästa år, som då kommer att få jobba i fem år till.

En annan försämring är arbetstiden, som ska höjas till 47 timmar per vecka. Men kabinpersonalen kan få jobba ända upp till 60 timmar vid oegentligheter, enligt förslaget.

– Vad är då oegentligheter? Det framgår inte.

De flesta litar ändå till att Unionen nu ska sköta förhandlingarna på ett bra sätt, berättar hon. Inte bara för SAS personal, utan för hela den svenska arbetsmarknaden.

– Om SAS får igenom det här kan andra företag försöka samma sak. Det kan innebära försämringar för alla.

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
REBECCA STELLA SIMONSSONS BLOGG
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: