ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Foto: Johan Nilsson / Scanpix
Foto: Johan Nilsson / Scanpix

SAS dementerar uppgifter om timlön på 80 kronor

ANNONS:
Läs mer
Visa flerVisa färre

Den timanställda kabinpersonalen på SAS kan bli några av de sämst betalda på den svenska arbetsmarknaden, enligt fackföreningen Unionen.

Enligt information till deras medlemmar, som TT tagit del av, är ett av SAS-ledningens krav att deras lön ska sänkas till 80 kronor i timmen.

Men SAS dementerar siffrorna och menar att det rör sig om ett missförstånd.

Den statliga flygjätten SAS står på randen till konkurs. På torsdagseftermiddagen möter representanter för SAS de åtta fackliga organisationer som representerar den flygande personalen.

SAS har ställt krav på lönesänkningar för att bolaget ska kunna överleva och få nya lån. Och enligt ett utskick från Unionen till fackföreningens medlemmar, som TT tagit del av, är ett av SAS sparkrav att den timanställda kabinpersonalens timlön ska sänkas till 80 kronor i timmen.

Det skulle i sådana fall göra SAS timanställda till några av de sämst betalda på hela den svenska arbetsmarknaden, skriver TT.

"Lönen ska vara 70 procent av en 100 procents lön omräknad till timlön. Det blir cirka 80 kronor i timmen mot i dag över 150 kronor i timmen" står det i utskicket från Unionen enligt TT.

Dementerar uppgifterna

Om man jobbar normal heltid, det vill säga 40 timmar i veckan, så innebär det en månadslön på knappt 13 000 kronor i månaden före skatt.

Men SAS menar att uppgifterna rör sig om ett missförstånd.

– Vad jag förstår är det uppgifter från Unionen och det är de som har räknat ut det. Det är uppenbarligen ett missförstånd eller någon form av räknefel. Vårt förslag ligger långt ifrån 80 kronor, Johan Dyrendahl, informationschef på SAS.

 

Rättelse: I en tidigare version av den här artikeln stod det att uppgiften om en timlön på 80 kronor kom från SAS. Det stämmer inte. Uppgiften kom från fackföreningen Unionen.

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
REBECCA STELLA SIMONSSONS BLOGG
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: