ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Ingvar Kamprad. Foto: Fredrik Sjöshult
Ingvar Kamprad. Foto: Fredrik Sjöshult

Säpo kartlade unge Kamprad: "Aktiv nazist"

ANNONS:
Den svenska säkerhetstjänsten upprättade en personakt om Ingvar Kamprad som 17-årig aktiv nazist.
Detta och ytterligare fakta om Kamprads nazistkopplingar avslöjas i boken "Och i Wienerwald står träden kvar" av SVT:s Elisabeth Åsbrink.
- Det är märkligt att Ingvar Kamprad inte själv har kommit fram med de här uppgifterna, säger Elisabeth Åsbrink till SVT:s Aktuellt.
Att Ingvar Kamprad hade ett förflutet som nazistsympatisör är inget nytt, men att säkerhetspolisen upprättade en egen akt på honom som nazist var däremot inte känt.
Detta avslöjas i SVT-reportern Elisabeths Åsbrinks bok "Och i Wienerwald står träden kvar".
Boken skildrar den unge Otto Ullmann från Wien som kom till Sverige med en transport judiska barn - som skulle hjälpas undan nazisterna med Svenska kyrkans hjälp.

Aktiv nazist

Otto kom så småningom till familjen Kamprads gård i Elmtaryd i Småland och blev vän med Ingvar Kamprad som då var en aktiv nazist i SSS, Svensk socialistisk samling ("Lindholmarna").
Det är i detta sammanhang som Elisabeth Åsbrink upptäcker nya och tidigare inte kända nazistkopplingar om Kamprad.
I boken framkommer bland annat att Kamprads förhållande till nysvenskarnas ledare Per Engdahl inte var någon tillfällig tonårsförvirring. Förhållandet ska enligt boken ha fortsatt långt efter världskrigets slut.

Särskild akt

Åsbrink avslöjar också att Säpos företrädare Allmänna Säkerhetstjänsten upprättade en särkild akt över Ingvar Kamprad under rubriken, Nazist.
- Det är märkligt att Ingvar Kamprad inte själv har kommit fram med de här uppgifterna. Han har ju sagt att han vill berätta att han vill be om ursäkt, säger Elisabeth Åsbrink till SVT:s Aktuellt.
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: