Ingvar Kamprad. Foto: Fredrik Sjöshult
Ingvar Kamprad. Foto: Fredrik Sjöshult

Säpo kartlade unge Kamprad: "Aktiv nazist"

Publicerad
Uppdaterad
Den svenska säkerhetstjänsten upprättade en personakt om Ingvar Kamprad som 17-årig aktiv nazist.
Detta och ytterligare fakta om Kamprads nazistkopplingar avslöjas i boken "Och i Wienerwald står träden kvar" av SVT:s Elisabeth Åsbrink.
- Det är märkligt att Ingvar Kamprad inte själv har kommit fram med de här uppgifterna, säger Elisabeth Åsbrink till SVT:s Aktuellt.
Att Ingvar Kamprad hade ett förflutet som nazistsympatisör är inget nytt, men att säkerhetspolisen upprättade en egen akt på honom som nazist var däremot inte känt.
Detta avslöjas i SVT-reportern Elisabeths Åsbrinks bok "Och i Wienerwald står träden kvar".
Boken skildrar den unge Otto Ullmann från Wien som kom till Sverige med en transport judiska barn - som skulle hjälpas undan nazisterna med Svenska kyrkans hjälp.

Aktiv nazist

Otto kom så småningom till familjen Kamprads gård i Elmtaryd i Småland och blev vän med Ingvar Kamprad som då var en aktiv nazist i SSS, Svensk socialistisk samling ("Lindholmarna").
Det är i detta sammanhang som Elisabeth Åsbrink upptäcker nya och tidigare inte kända nazistkopplingar om Kamprad.
I boken framkommer bland annat att Kamprads förhållande till nysvenskarnas ledare Per Engdahl inte var någon tillfällig tonårsförvirring. Förhållandet ska enligt boken ha fortsatt långt efter världskrigets slut.

Särskild akt

Åsbrink avslöjar också att Säpos företrädare Allmänna Säkerhetstjänsten upprättade en särkild akt över Ingvar Kamprad under rubriken, Nazist.
- Det är märkligt att Ingvar Kamprad inte själv har kommit fram med de här uppgifterna. Han har ju sagt att han vill berätta att han vill be om ursäkt, säger Elisabeth Åsbrink till SVT:s Aktuellt.

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida