ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Säpo kände inte till USA:s övervakning

ANNONS:
Läs mer
Säpo kände inte till USA:s övervakning i Sverige. De kontaktade den amerikanska ambassaden när nyheten om avslöjades i Norge.
Nu pågår arbetet med att reda ut om lagar har brutits.
- Det är alldeles för tidigt att säga om det överhuvud taget handlar om olovlig övervakning, säger Åsa Hedin, informationschef på Säpo.
Säkerhetspolisen, Säpo, har haft löpande kontakt med den amerikansk ambassaden de senaste dagarna.
Informationschefen, Åsa Hedin, bekräftar att de har bedrivit spaningsverksamhet mot svenska medborgare.

"Olika typer av spaning"

- Det handlar om olika typer av spaningsåtgärder i syfte att skydda den amerikanska ambassaden och andra platser i Stockholm där den amerikanska ambassaden har verksamhet, säger hon.
Säpo hävdar att de inte kände till att USA övervakat svenska medborgare innan norsk medierna avslöjade vad som hände där. I fredags tog Säpo kontakt med den amerikanska ambassaden.
- Vi har följt medierapporteringen och skapat oss en bild av händelseförloppet och vi har fått det bekräftat att den här typen av verksamheter har funnits i Sverige också.

Hjälper åklagare

Säpo hjälper nu åklagaren att utreda vad som hänt - och om verksamheten har varit laglig eller olaglig.
- Underrättelseverksamhet är inte olaglig utan enbart om de försöker komma åt hemliga uppgifter, säger Hedin.
Hon vill inte spekulera i vilka uppgifter som skulle kunna vara hemliga eller inte. Inte heller vilka personer som har utfört övervakningen.
Och det är möjligt att övervakningen fortsätter under tiden som utredningen pågår.
- Vilka skyddsåtgärder som den amerikanska ambassaden tar får du fråga dem om, säger Säpos informationschef Åsa Hedin till Expressen.se.
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
REBECCA STELLA SIMONSSONS BLOGG
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: