ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Sannfinländarna stal showen under valet

ANNONS:
FAKTA

Riksdagsvalet i Finland


Resultat när 100 procent av rösterna räknats i Finland:
Samlingspartiet 20,4 procent (–1,9) 44
Socialdemokraterna 19,1 procent (–2,3) 42
Sannfinländarna 19,0 procent (+15,0) 39
Centerpartiet 15,8 procent (–7,3) 35
Vänsterförbundet 8,1 procent (–0,7) 14
De gröna 7,2 procent (–1,2) 10
Svenska Folkpartiet 4,3 procent (–0,3) 9
Kristdemokraterna 4,0 procent (–0,8) 6
Källa: Yle (TT)

Visa merVisa mindre
Läs mer
Finska valets stora skräll: Sannfinländarna. Då övriga backade ökade partiet med över 15 procentenheter och jublet ville aldrig ta slut på valvakan.
- Politisk historia har skapats. Ni har varit med om att skapa den, sade Soini i sitt segertal.
Valvakan i Finland på söndagskvällen blev en riktig rysare. Under en period såg Sannfinländarna ut att bli landets största parti, men till slut gick Samlingspartiet om. Det råder dock ingen tvekan om att Sannfinländarna blev kvällens klara vinnare. Då samtliga andra riksdagspartier backade ökade Sannfinländarna med över 15 procentenheter och slutade på tredje plats med 19,0 procent av rösterna och får 39 mandat i riksdagen.


"Stolt över er"

– Vi har växt från ett litet parti, utan stora pengar, men med stort hjärta och mycket jobb. Det lönar sig att tro på sin sak, att hålla en egen linje. Trots att man har motvind. Trots att man bli hånad. Men har man ett rent hjärta, gör ett hårt valarbete. Det har vi gjort, i varje valkrets. Vi fick en representant för varje valkrets. Ett sannfinländskt Finland är ett fosterländskt och rättvist Finland. Det lönar sig att tro på finskt arbete, på rättvisa, sade Soini bland annat under sitt segertal på partiets valvaka i centrala Helsingfors.
Han nämnde också i talet att värdekonservatismen nu kommer att tas upp på den finska dagordningen.
- Familjen, moral, lag, ordning och armén ska behålla sin status och inte förefalla, sade han.

Centerpartiet förloraren

Samtidigt som Sannfinländarna gick framåt blev Centerpartiet den stora förloraren med en tillbakagång på över sju procentenheter. Statsminister Mari Kiviniemi säger att partiet kan tvingas se sig i opposition under kommande mandatperiod.
– Vi är ett ansvarstagande parti och det betyder också att vi tvingats ta tråkiga beslut, sa Kiviniemi, som kommer att förlora statsministerposten och rollen som regeringsbildare till Samlingspartets Jyrki Katainen, enligt hbl.fi.
Hon hade trott och hoppats på ett starkare stöd.
– Det känns illa att vi inte fått det stöd som synts på fältet. Men det har naturligtvis varit bland de egna.
Sannfinländarnas partiledare Timo Soini jublar till vänster. Samlingspartets Jyrki Katainen, till höger fick flest röster. Foto: AP
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
REBECCA STELLA SIMONSSONS BLOGG
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: