Sala först med förbud mot tiggeri

Publicerad
Uppdaterad
Sala kommun har som första kommun i landet förbjudit tiggeri på offentlig plats. Och polisen välkomnar möjligheten att undersöka kopplingen till organiserad brottslighet.
Kommunfullmäktige har beslutat att skriva in förbudet i den lokala ordningsstadgan.
Enligt kommunstyrelsens ordförande Per-Olov Rapp (S) grundar det sig på diskussioner i Brottsförebyggande rådet på lokal nivå och länsnivå, där polisen velat ta upp frågan till diskussion.
- Under våren har vi sett ett ökat antal personer här som ägnar sig åt tiggeri, och vi har fått rapporter av polisen om att det kan vara kopplat till organiserad brottslighet, säger han.


Barn och handikappade

Polisen i Västmanland ifrågasätter om handikappade människor och barn, som börjat dyka upp på gatorna, kunnat ta sig på egen hand till Sverige.
- För oss är det här ett sätt att utreda om det finns människohandel bakom. Som det ser ut nu kan vi inte prata med dem eller kräva att de ska legitimera sig, säger presstalesmannen Börje Strömberg.
Han ser gärna att fler kommuner följer efter och kopplar förbudet till ett tillståndskrav för penninginsamling.
- Då finns det inget intresse att ta hit folk, säger han.


Avvisning utan brott

Rikskriminalpolisen har informerat de lokala polismyndigheterna om att man kan avvisa folk från Sverige även om de inte har begått något brott. Tiggeri i sig är inte tillräckligt, utan det ska till exempel finnas misstanke om organiserad brottslighet.
Men Per Löwenberg, avdelningsdirektör på Rikskriminalpolisen, tycker inte att förbudet i Sala ger polisen särskilt bra ledning.
- Men det finns ett behov eftersom det finns väldigt få domstolsavgöranden och lagstiftningen på området är gammal, säger han.
I Sala var politikerna eniga om att införa förbudet, men i riksdagen är det bara Sverigedemokraterna som är för ett tiggeriförbud.

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida