ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Sala först med förbud mot tiggeri

ANNONS:
Sala kommun har som första kommun i landet förbjudit tiggeri på offentlig plats. Och polisen välkomnar möjligheten att undersöka kopplingen till organiserad brottslighet.
Kommunfullmäktige har beslutat att skriva in förbudet i den lokala ordningsstadgan.
Enligt kommunstyrelsens ordförande Per-Olov Rapp (S) grundar det sig på diskussioner i Brottsförebyggande rådet på lokal nivå och länsnivå, där polisen velat ta upp frågan till diskussion.
- Under våren har vi sett ett ökat antal personer här som ägnar sig åt tiggeri, och vi har fått rapporter av polisen om att det kan vara kopplat till organiserad brottslighet, säger han.


Barn och handikappade

Polisen i Västmanland ifrågasätter om handikappade människor och barn, som börjat dyka upp på gatorna, kunnat ta sig på egen hand till Sverige.
- För oss är det här ett sätt att utreda om det finns människohandel bakom. Som det ser ut nu kan vi inte prata med dem eller kräva att de ska legitimera sig, säger presstalesmannen Börje Strömberg.
Han ser gärna att fler kommuner följer efter och kopplar förbudet till ett tillståndskrav för penninginsamling.
- Då finns det inget intresse att ta hit folk, säger han.


Avvisning utan brott

Rikskriminalpolisen har informerat de lokala polismyndigheterna om att man kan avvisa folk från Sverige även om de inte har begått något brott. Tiggeri i sig är inte tillräckligt, utan det ska till exempel finnas misstanke om organiserad brottslighet.
Men Per Löwenberg, avdelningsdirektör på Rikskriminalpolisen, tycker inte att förbudet i Sala ger polisen särskilt bra ledning.
- Men det finns ett behov eftersom det finns väldigt få domstolsavgöranden och lagstiftningen på området är gammal, säger han.
I Sala var politikerna eniga om att införa förbudet, men i riksdagen är det bara Sverigedemokraterna som är för ett tiggeriförbud.
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: