Pappan, Nicklas Jangestig, vill att Pirate Bay tar bort bilderna på hans mördade barn. "Visst ska man värna om tryckfriheten men man måste kunna visa hänsyn i en sådan här sak." Foto: Öberg Axel
Pappan, Nicklas Jangestig, vill att Pirate Bay tar bort bilderna på hans mördade barn. "Visst ska man värna om tryckfriheten men man måste kunna visa hänsyn i en sådan här sak." Foto: Öberg Axel

Sajt vägrar ta bort obduktionsbilder

Publicerad
Uppdaterad
Obduktionsbilderna på de mördade Arbogabarnen ligger ute på en sajt på nätet.
Nu kräver deras pappa att bilderna ska bort.
Men sajten vägrar.
Polisens förundersökning om Arbogamorden finns på fildelningssajten The Pirate Bay. Därmed kan alla se bilderna på de två mördade barnen.
Deras pappa, Nicklas Jangestig, vill att tidningarna skriver om Pirate Bays agerande, trots den uppmärksamhet sajten får för sin publicering av bilderna.

"Det var ett djävla tjat"

- Så här borde det inte vara och det måste uppmärksammas, säger han.
Hans sambo och barnens "bonusmamma" Amy Haglund har skrivit till sajten och protesterat.
Hon fick via mejl svaret "Det var ett djävla tjat. Nej, nej och åter nej."
- Vi har inget emot fildelning. Men i det här fallet handlar det om bilder på mina sönderslagna barn. Själva förundersökningen kan vara kvar, men vi vill att de tar bort eller svartlägger, bilderna, säger Nicklas Jangestig.
- Visst ska man värna om tryckfriheten men man måste kunna visa hänsyn i en sådan här sak, säger han.

Slår ifrån sig kritiken

Sajten slår ifrån sig kritiken.
- Jag tycker inte att det är vår uppgift att bedöma om någonting är etiskt eller oetiskt eller vad andra människor vill lägga upp på nätet, säger sajtens pressansvarige Peter Sunde till TV4 Nyheterna.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag