Vädjar. "Måste man ligga ner på gatan för att få hjälp att få en kontaktfamilj? Jag vill agera innan allt går åt skogen", säger Eva, Sagas mamma. Foto: Ylwa Yngvesson
Vädjar. "Måste man ligga ner på gatan för att få hjälp att få en kontaktfamilj? Jag vill agera innan allt går åt skogen", säger Eva, Sagas mamma. Foto: Ylwa Yngvesson

Saga, 8: Mamma orkar inte med mig

Publicerad
Uppdaterad
- Pappa kan inte ha mig. Mamma orkar inte med mig. Får jag flytta hem till dig? frågade Saga, 8 år, sin fröken.
Samtidigt fick socialen larm från två håll om att Saga for illa. Överläkaren som höll i mamma Evas behandling för alkoholmissbruk. Mamma Eva som ansökte om kontaktfamilj. Men socialen avslog nyligen Evas ansökan.
Eva, 40, har varit inlagd för självmordstankar. På kvällarna när dottern Saga har somnat har Eva dövat ångesten med alkohol men klarar än så länge av ett ansvarsfullt heltidsarbete.
Ingen finns i Stockholms- området som Saga kan få bo hos några dagar i månaden. Pappan kan inte ha Saga mer än varannan helg och han bor i södra Sverige.
- Jag är förtvivlad. Måste man ligga ner på gatan för att få hjälp? Jag vill agera innan allt går åt skogen, säger Eva och kämpar för att inte gråta.
Det är det ensamma ansvaret utan pauser som ger Eva ångest och i värsta fall självmordstankar.
- Självklart vill jag ha Saga, hon är mitt allt. Men vem ska ta hand om henne om jag inte finns här? Jag är så rädd att den här pressen gör att jag börjar dricka igen för att dämpa ångesten och kunna somna.

Lagarna kan tolkas olika

Eva var säker på att hon uppfyllde kriterierna för att få en kontaktfamilj. Linda Stener, socialsekreterare i Stockholm, är ansvarig för avslaget om kontaktfamilj för Eva och Saga. Hon kan inte uttala sig om ett enskilt fall.
- Socialtjänstlagens ramlagar om kriterierna för att få en kontaktfamilj kan man tolka som man vill. Det beror på hur varje fall ser ut, säger hon.

Läraren: Saga söker vuxna

Socialen erbjuder Eva en person som kan lära henne att få bättre kontakt med dottern. Det tycker Eva är ett hån.
- Det blir ju bara ännu en tid att passa. Problemet är att jag redan gör allt. Hämtar, lämnar, jobbar heltid, läser läxor. Jag behöver kontinuerlig avlastning några dagar i månaden innan allt går fel.
Enligt Sagas lärare söker Saga vuxenkontakt.
- Jag blev ledsen när Saga frågade mig om hon får bo hos mig. Hon är en go, rar unge. Saga skulle absolut må bra av en kontaktfamilj. Det är jättetråkigt att socialen har gett dem avslag, säger hon.
Saga vill så gärna ha fler vuxna personer i sitt liv att hon brukar fråga när socialsekreterarna ska träffa henne igen.
- Det var bästa gåvan den gången de var hemma hos oss. Mamma blev lugn efteråt. De lovade att de skulle träffa mig igen. Varför kommer de inte? berättar Eva att Saga säger.
- Jag älskar Saga över allt annat, hon är en underbar emotionell och verbal tjej, säger Eva med värme i rösten.
- På ett sätt är jag stark som inser problemet och vågar be om hjälp. Men socialen slår undan min utsträckta hand.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag