I Ekots lördagsintervju avslöjade Tomas Ramberg att statsminister Göran Persson flera gånger chansade och låtsades veta vad som hände med de utvisade egyptierna.
I Ekots lördagsintervju avslöjade Tomas Ramberg att statsminister Göran Persson flera gånger chansade och låtsades veta vad som hände med de utvisade egyptierna.

Så spräcktes Perssons bluff

Publicerad
Uppdaterad
Statsminister Göran Persson har flera gånger offentligt chansat och låtsats veta vad som hände de utvisade egyptierna allt för att skydda regeringen.
Men i går sprack bluffen.
Ekots lördagsintervjuare Tomas Ramberg tog Persson med byxorna nere.
Då har jag fel information, fel uppgifter, tvingades statsministern erkänna.
Ekots Tomas Ramberg ställde Persson mot väggen i lördagsintervjun.
Misstroendet växer mot hur regeringen skött utvisningen av de två egyptier som anklagades för terroristsamröre. Under stort hemlighetsmakeri tog svenska regeringen hjälp av maskerade CIA-agenter som fraktade männen från Bromma flygplats till Egypten, där de senare torterades. En av dem ställdes inte ens inför rätta i Egypten. Det fanns inga bevis för att han hade terroristsamröre. Den andre dömdes av en militärdomstol, vilket har kritiserats av organisationen Human Watch – och UD:s kabinettssekreterare Hans Dahlgren.

Dåligt påläst

När det började osa alltför hett om utrikesminister Laila Freivalds tog Göran Persson över frågan. – Han var dåligt påläst, men trodde att han skulle kunna rida ut stormen med hjälp av sin politiska rutin, säger en UD-källa. Statsministern har bland annat hävdat att han inte kände till utvisningen – som utfördes av CIA – förrän två månader efteråt. Han har dessutom – felaktigt – påstått att en av männen friades av domstolen, när han i själva verket aldrig ställdes inför rätta. I Ekots lördagsintervju avslöjades Göran Perssons felaktiga uppgifter, som han använt för att rättfärdiga regeringens agerande.

"Jag tror inte på det"

Centerledaren Maud Olofsson är mycket kritisk till Perssons glidningar på sanningen. Hon säger till Expressen: – Först och främst låter det underligt att Persson inte skulle ha fått reda på att utländsk makt kom hit och hämtade männen. Han hade varken ställt frågan eller fått information om att det var CIA, utan står där överraskad: "Oj, hoppsan – var det CIA som landade i Sverige?" Det låter så otroligt att jag inte tror på det. – Jag har svårt att tro att justitieminister Thomas Bodström, som säger att det är en unik händelse, inte skulle ha informerat statsministern.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag