ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
I Ekots lördagsintervju avslöjade Tomas Ramberg att statsminister Göran Persson flera gånger chansade och låtsades veta vad som hände med de utvisade egyptierna.
I Ekots lördagsintervju avslöjade Tomas Ramberg att statsminister Göran Persson flera gånger chansade och låtsades veta vad som hände med de utvisade egyptierna.

Så spräcktes Perssons bluff

ANNONS:
Tidigare artiklar
Läs mer
Visa flerVisa färre
Statsminister Göran Persson har flera gånger offentligt chansat och låtsats veta vad som hände de utvisade egyptierna allt för att skydda regeringen.
Men i går sprack bluffen.
Ekots lördagsintervjuare Tomas Ramberg tog Persson med byxorna nere.
Då har jag fel information, fel uppgifter, tvingades statsministern erkänna.
Ekots Tomas Ramberg ställde Persson mot väggen i lördagsintervjun. Misstroendet växer mot hur regeringen skött utvisningen av de två egyptier som anklagades för terroristsamröre. Under stort hemlighetsmakeri tog svenska regeringen hjälp av maskerade CIA-agenter som fraktade männen från Bromma flygplats till Egypten, där de senare torterades. En av dem ställdes inte ens inför rätta i Egypten. Det fanns inga bevis för att han hade terroristsamröre. Den andre dömdes av en militärdomstol, vilket har kritiserats av organisationen Human Watch – och UD:s kabinettssekreterare Hans Dahlgren.

Dåligt påläst

När det började osa alltför hett om utrikesminister Laila Freivalds tog Göran Persson över frågan. – Han var dåligt påläst, men trodde att han skulle kunna rida ut stormen med hjälp av sin politiska rutin, säger en UD-källa. Statsministern har bland annat hävdat att han inte kände till utvisningen – som utfördes av CIA – förrän två månader efteråt. Han har dessutom – felaktigt – påstått att en av männen friades av domstolen, när han i själva verket aldrig ställdes inför rätta. I Ekots lördagsintervju avslöjades Göran Perssons felaktiga uppgifter, som han använt för att rättfärdiga regeringens agerande.

"Jag tror inte på det"

Centerledaren Maud Olofsson är mycket kritisk till Perssons glidningar på sanningen. Hon säger till Expressen: – Först och främst låter det underligt att Persson inte skulle ha fått reda på att utländsk makt kom hit och hämtade männen. Han hade varken ställt frågan eller fått information om att det var CIA, utan står där överraskad: "Oj, hoppsan – var det CIA som landade i Sverige?" Det låter så otroligt att jag inte tror på det. – Jag har svårt att tro att justitieminister Thomas Bodström, som säger att det är en unik händelse, inte skulle ha informerat statsministern.
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
REBECCA STELLA SIMONSSONS BLOGG
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: