ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Åsa Romson och Stefan Löfven Foto: JOANNA WÅHLSTEDT
Åsa Romson och Stefan Löfven Foto: JOANNA WÅHLSTEDT

Så ska nyanlända tas emot – åtta punkter

En offensiv mot rasism, utbildningsplikt för nyanlända och enklare regler för boende, skola och socialtjänst. Det är några av punkterna i de åtta initiativ för bättre etablering av nyanlända som regeringen presenterar på DN Debatt.

ANNONS:

"Vi är ett litet land som tagit ett större ansvar än något annat land i västvärlden", skriver statsminister Stefan Löfven (S) och vice statsminister Åsa Romson (MP) och påpekar också att Sverige har tagit emot 160 000 människor på flykt. Ett arbete som regeringen driver på att fler EU-länder att ta ett större ansvar i flyktingkrisen.

Åsa Romson och Stefan Löfven beskriver i åtta punkter hur regeringen ska förbättra för nyanlända i Sverige. Många av förslagen ingår i den migrationspolitiska uppgörelse som regeringen gjorde med de borgerliga partierna i oktober.

Första punkten innefattar hur fler nyanlända ska kunna få jobb i bristyrken.

Har ett eget ansvar

"Regeringen har kunnat presentera 24 snabbspår för nyanlända i bristyrken såsom kockar, läkare, psykologer och sjuksköterskor", skriver statsministern och vice statsministern i artikeln.

De påpekar också att nyanlända har ett eget ansvar att försörja sig själva så fort som möjligt.

Utbildningsplikt för nyanlända ses över och regeringen ökar resurserna för Svenska för invandrare (SFI), yrkesutbildning och validering.

"Unga människor med kort utbildning som kommer till Sverige behöver läsa in gymnasiet", skriver Löfven och Romson.

Jobb som inte kräver lång utbildning

I tredje punkten förklarar Löfven och Romson att regeringen vill uppmuntra entreprenörskap och skapa fler jobb som inte kräver lång utbildning.

I punkterna inkluderas också en bra skola för alla barn, att värna om välfärdens verksamheter och bekämpa rasism och diskriminering. Även att göra mottagandet av ensamkommande barn och unga mer effektivt genom att förenkla socialtjänstens handläggning av ensamkommande barn.

Mer pengar till kommuner och myndigheter aviseras samtidigt som kraven på de nyanlända ska bli tydligare. Regeringen kommer att föreslå att kravet på att den som ansöker om försörjningsstöd ska stå till arbetsmarknadens förfogade skrivs in i lagstiftningen.

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: