Gustav Fridolin var självskriven för den manliga språkrörsposten och tog hem segern med 94,9 procent av rösterna. Det kvinnliga språkröret blev valberedningens förslag Åsa Romson Foto: Erik Mårtensson / Scanpix
Gustav Fridolin var självskriven för den manliga språkrörsposten och tog hem segern med 94,9 procent av rösterna. Det kvinnliga språkröret blev valberedningens förslag Åsa Romson Foto: Erik Mårtensson / Scanpix

Så olika tycker nya språkrören i frågor

Publicerad
Uppdaterad
De nya språkrören i Miljöpartiet bråkar redan.
Åsa Romson vill höja bensinskatten.
- Ja, det kan jag tänka mig, säger hon.
Men Gustav Fridolin tycker bensinen är dyr nog.
- Vi måste fundera över hur effektivt det är med fortsatta bensinskattehöjningar, säger han.
I går valde Miljöpartiets kongress i Karlstad två nya språkrör som nu tar över efter Maria Wetterstrand och Peter Eriksson. Gustav Fridolin var självskriven för den manliga språkrörsposten och tog hem segern med 94,9 procent av rösterna. Det kvinnliga språkröret blev valberedningens förslag Åsa Romson, som vann med 68,5 procent av rösterna mot utmanaren Mikaela Valtersson, som fick 20,2 procent.
När resultatet lästes upp i talarstolen exploderade kongresshallen och de stående ovationerna verkade aldrig ta slut.
- Det känns som att stå på en perrong med en biljett till en station man inte besökt, sade Gustav Fridolin.
- Ni har gett mig det mest hedrande uppdrag jag kan tänka mig. Nu kör vi så det ryker, sa Åsa Romson.

Kunde inte snacka ihop sig

Eftersom det inte var klart vem som skulle få den kvinnliga språkrörsposten förrän resultatet lästes upp i talarstolen hade inte Romson och Fridolin någon möjlighet att snacka ihop sig innan de valdes.
Snart tvingas de dock samköra sina åsikter ordentligt. I höst ska de lägga en skuggbudget där de måste vara överens om alla delar i politiken.
Men där är de inte ännu. När Expressen pratar med de nya språkrören blottas en spricka i synen på en av partiets hjärtefrågor: bensinskatten.
Åsa Romson vill använda bensinskatten som ett verktyg för att få fram fler bilar som går på förnyelsebara bränslen.
- Ja, det kan jag tänka mig. Vi måste ha styrmedel som leder till att vi får bilar som går på förnyelsebara bränslen och är mycket mer effektiva. Koldioxidskatten är ett av de styrmedlen, säger hon.

Har en helt annan inställning

Men hennes språkrörskollega Gustav Fridolin har en helt annan inställning. Han tycker att bensinpriset kommer vara för högt för att det ska bli aktuellt med skattehöjningar.
- Nu ser vi hur bensinpriset höjs. Jag tror många kommer att få en riktig chock i sommar, prognoserna pekar mot 17 kronor litern. Det har inget att göra med vår skattepolitik, vi styr inte det här landet. Så vi måste fundera över hur effektivt det är med fortsatta bensinskattehöjningar, säger han till Expressen.
Han kommer i stället att fokusera på andra åtgärder för att förnya den svenska bilparken.
- Nu är det viktiga att få ut alternativen, att se till att det finns möjlighet för människor att köpa en biogasbil, att det finns biogas på mackarna. Där kommer jag att lägga min energi, inte på skattefrågan, säger Gustav Fridolin.
- Jag tar hellre strid för att det införs en skatt på inrikesflyget söder om Sundsvall, fortsätter han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag