Så hånar USA världens ledare

Publicerad
Uppdaterad
Flera av världens ledare beskrivs nedlåtande i den hemligstämplade diplomatiska korrespondens som offentliggjorts, skriver The Guardian. Irans ledare Mahmoud Ahmadinejad jämförs med Hitler, Frankrikes president Nicolas Sarkozy beskrivs som "Kejsaren utan kläder" och Italiens premiärminister Silvio Berlusconi beskrivs som "fåfäng och ineffektiv som en modern europeisk ledare".
Delar av kommunikationen mellan USA och ambassader världen över började på söndagskvällen publiceras på bland andra The Guardian. Och i korrespondensen fälls mindre smickrande omdömen om världens ledare. Irans ledare Ahmadinejad jämförs med Hitler, Zimbabwes president Robert Mugabe beskrivs som "den galna gamla mannen", och Nordkoreas diktator Kim Jong-il som "en fläskig gammal man". Italiens premiärminister Silvio Berlusconi får epitetet "fåfäng och ineffektiv som en modern europeisk ledare". Han kallas också "fysiskt och politiskt svag vars sena nätter och förkärlek för festande gör att han inte får tillräcklig vila" i en annan rapport från Rom.

Så beskrivs de

När det gäller relationen mellan Rysslands president Dmitrij Medvedev och premiärministern Vladimir Putin beskrivs den som att Medvedev "spelar Robin till Putins Batman".
Tysklands förbundskansler Angela Merkel beskrivs som "obenägen att ta risker och okreativ" och Libyens ledare Muammar Khaddafi beskrivs kort och gott som "konstig".
Afghanistans president Hamid Karzai kallas "en extremt svag man som inte lyssnar på fakta utan i stället lätt låter sig påverkas av vem som helst som rapporterar även de mest bisarra historier och scenarion för honom".
Israels premiärminister Netanyahu beskrivs som "elegant och charmig", men oförmögen att hålla sina löften.

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida