Finansminister Anders Borg kan förlora 90 000 kronor på sitt eget förslag att höja reavinstskatten. Foto: Christian Örnberg
Finansminister Anders Borg kan förlora 90 000 kronor på sitt eget förslag att höja reavinstskatten. Foto: Christian Örnberg

Så förlorar Borg 90 000 kr

Publicerad
Uppdaterad
Anders Borg vill höja reavinstskatten.
Nu kan Expressen.se avslöja att skattehöjningen kan kosta finansministern 90 000 kronor ur egen ficka.
Förra året flyttade finansminister Anders Borg och familjen från huset på Lidingö till sitt nya hus i Katrineholm.
På husförsäljningen gjorde finansministern en reavinst på 900 000 kronor.
Med dagens skattesats skulle reavinstskatten för försäljningen ha landat på 181 000 kronor.

Höjer skatten


Men månaden efter deklarationen lade Anders Borg fram ett lagförslag om att höja reavinstskatten från 20 till mellan 25 och 30 procent.
Med en skattesats på 30 procent skulle Anders Borg i stället ha fått betala 271 000 kronor.
Träder hans eget lagförslag i kraft förlorar alltså finansministern 90 000 kronor från den egna plånboken till sin skattkista.

Blandar inte ihop pengarna


Finansminister Anders Borg har inte gått att nå för en kommentar.
Finansministern blandar inte ihop sin privata ekonomi med statens finanser, menar hans pressekreterare Anna Charlotta Johansson:
- Hans privatekonomi är inte utgångspunkt när man tar fram lagförslag, säger hon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag