Så drabbar Obamas besök trafiken

Publicerad

Stora områden i centrala Stockholm har spärrats av med anledning av Barack Obamas Sverigebesök den 4–5 september.

Nybrokajen, Hamngatan, Centralen, Gamla stan och området runt Slottet stängs helt för trafik.

– Ser man till trafikpåverkan är nog det här det största säkerhetspådrag vi har haft, säger Kjell Lindgren på Stockholmspolisen.

Klicka här för att se en stor version av kartan.

Det är inte bara polisen och säkerhetsansvariga som står inför en utmaning när Barack Obama nu kommer på besök.

Oavsett jobb kan det bli svårt att ta sig till jobbet under onsdagen och torsdagen – åtminstone de som väljer bilen.

– Ställ bilen hemma, vi har inga möjligheter att leda om trafiken. De här dagarna är bilen inget alternativ om man ska ta sig in till Stockholm, säger Mats Freij på Trafikkontoret under en presskonferens i måndags.

Kollektivtrafik

Även de som normalt tar buss eller tunnelbana påverkas.

Via sin hemsida meddelar SL att Kungsträdgårdens tunnelbanestation är helt avstängd under besöket och att så många som 21 busslinjer påverkas.

Välj spårbundet

Trafikanter uppmanas i stället att välja den spårbundna trafiken, tunnelbana och pendeltåg, men även här får man räkna med förseningar.

De som trotsar uppmaningarna och tar bilen får räkna med att polisen är extra noggranna.

– Då kan man bli föremål för kontroll vid speciella infartspunkter. Man kan komma att få sitt gods kontrollerat och behöva visa upp identifikation, säger Kjell Lindgren på Stockholmspolisen.

Samma sak gäller för fotgängare och cyklister.

– Det kommer vara stopp. Vi kommer också att ringa och kolla om personen i fråga har ett legitimt ärende, säger Kjell Lindgren.

Kustbevakningen kommer att hjälpa till att kontrollera båttrafiken i centrala Stockholm.

Bilar forslades bort

Redan den 3 september började avspärrningar successivt att sättas upp och parkeringsförbud utfärdas på flera platser.

Sammanlagt har 150 bilar som stått kvar inom avspärrade områden i centrala Stockholm har flyttats under natten mot onsdag.

Enligt polisen har de försökt kontakta bilägarna, som uppmanas att så snart som möjligt hämta sina bilar på Gärdet.

Även cyklar har transporterats bort under natten. Det är cyklar som stått parkerade vid framför allt Grand Hôtel där presidentens team bor och Rosenbad. De kan hämtas i Frihamnen.

Flygtrafiken

Det är även utfärdat två restriktionsområden för flygtrafiken.

– Luftfartsverkets bedömning i dag är dock att reguljärflyget kommer att påverkas i ringa omfattning under förutsättning att presidentplanet ankommer till Arlanda på utsatt tid och att vädret är bra, säger pressansvarige Per Fröberg till luftfartsverkets hemsida.

Att ta taxi till Arlanda under förmiddagen lär även det bli svårt och allt fler väljer därför snabbtåget Arlanda Express, som fungerar som vanligt.

Största någonsin

Enligt Kjell Lindgren står polisen inför det största säkerhetspådraget någonsin.

– Ser man till trafikpåverkan är nog det här det största vi har haft. Vi har haft längre avspärrningar i tid innan men då har det inte varit på en lika central plats.

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida