ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Vårtid är trädgårdstid. Foto: Henningsson Sandra
Vårtid är trädgårdstid. Foto: Henningsson Sandra

Så blir rabatterna lättskötta

ANNONS:
FAKTA

Elisabeth Gräntz-Palms tips för en lättskött trädgård:
* Perenna växter, alltså de som är fleråriga, underlättar trädgårdsarbetet. Ta hjälp på en plantskola för att få tips om vilka blommor som passar hos dig.
* Använd krukor. Då kan du variera blommorna efter vår-, sommar- och höstsäsongen. På vintern kan du ha granris istället.
* Satsa på att ha en relativt stor gräsmatta.

Visa merVisa mindre

Sköter du om din trädgård?

Tack för din röst!
Du har redan svarat på frågan.
Visa resultat
Snittbetyg:
Annons:

Sköter du om din trädgård?

En bra trädgård är en lättskött trädgård. I alla fall i mångas ögon. Men om man inte vill asfaltera finns det faktiskt alternativ. En grönskande och färgglad trädgård är möjlig utan allt för många timmar med spaden i jorden.
- En lättskött trädgård har relativt mycket gräsmatta med krukor och urnor för blommorna. Då slipper man en hel del av rensandet, säger Elisabeth Gräntz-Palm på Granngården i Örebro.
På sommaren blir trädgården både vardagsrum, matsal och kök för många. Att läsa en bok i solstolen, äta på altanen eller grilla på gräsmattan är något att se fram emot när värmen är på väg. För att få en mysig stämning krävs lite planering men långt ifrån alla vill spendera hela semestern på två knän framför rabatterna.
- Det är bra om man börjar i liten skala och ser till förutsättningarna och sen väljer det som passar. Man ska se till att man jobbar med och inte mot förutsättningarna, säger trädgårdsplanerare Annika Hjelm Lindeberg.

Välj buskar med naturliga former

Krukor för sommarväxterna är nyttiga på mer än ett sett. Förutom det eviga rensandet i rabatter slipper man också få hela trädgården förstörd om det regnar dåligt när man är bortrest. Det är bara att slänga och köpa nytt att pryda med. Och mycket av påtandet i trädgården kan man komma undan genom att välja rätt sorters växter.
- Vildvin och kaprifol är sånt som är lätt att sköta och luktar fantastiskt. Det ska man ha i varje trädgård. Vinbärsbuskar, krusbärsbuskar och häckväxter är också lätta, säger Elisabeth Gräntz-Palm.
Just när det gäller buskar och träd man kan skaffa som inte kräver allt för mycket tid eller utrusning för att hålla efter.
- Välj buskar som har naturliga former som inte behöver klippas, som den bollformade tujan, säger Annika Hjelm Lindeberg.
- I dag finns det dessutom små träd, även fruktträd. Marknaden satsar hårt på små som inte växer sig så stora. De behöver därför inte beskäras.
Ogräset är det som många tycker är tristast att hålla efter i en trädgård. Har man rabatter händer det förr eller senare att man måste rensa. Samtidigt kan lite förebyggande arbete löna sig i längden.
- När man anlägger är det viktigt att man har jord som är ogräsfri. Man kan också lägga barkduk och täckbark så att ogräset får svårt att komma upp, säger Elisabeth Gräntz-Palm på Granngården.
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: