ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Så blev Omar en misstänkt terrorist

ANNONS:
Läs mer
Visa flerVisa färre
ÄPPELBO/STOCKHOLM. En trasslig uppväxt kan förklara hur Omar Abdalla Aboelazm blev misstänkt terrorist.
Han har dömts till rättspsykiatrisk vård för flera olika brott.
En av hans systrar bor granne med Sahbi Zalouti, uppger Svenska Dagbladet.
Det kan vara en koppling mellan de två misstänkta terroristerna.
Polisen vill inte säga hur de terrormisstänkte männen känner varandra. En möjlig beröringspunkt kan vara att Omar Abdalla Aboelazms syster bor granne med Sahbi Zalouti, 37.
Zalouti stannade hemma när hans tre vänner reste till Köpenhamn. Det hjälpte inte. Nu sitter han också häktad misstänkt för terroristbrott.
Han bor i Järfälla utanför Stockholm - och är granne till en av Omar Abdalla Aboelazms systrar. Denne har sju halvsyskon, uppger Svenska Dagbladet.
Zalouti vände i går bort huvudet från det stora medieuppbådet under häktningsförhandlingarna i Attunda tingsrätt.
- Han bestrider att det föreligger sannolika skäl och han förnekar bestämt brott, säger advokaten Elisabeth Audell.

"Som en taliban"

Zalouti kom till Sverige från Tunisien 1998 och blev svensk medborgare 2001. Han är känd av Säpo sedan tidigare. Förra året dömdes han till tio dagars fängelse i Pakistan för att ha tagit sig in i landet illegalt.
För två år sedan anmälde Zalouti sin arbetsplats till Diskrimineringsombudsmannen, DO, eftersom han kände sig mobbad på jobbet. Bekanta berättar att Zalouti under senare år blev allt mera religiös.
- Han började klä sig som en taliban och odlade skägg, säger en person som känner honom.
En annan vän är tvärtom mycket förvånad över gripandet. En före detta kollega beskriver honom som blyg.
I Köpenhamn sitter Omar Abdalla Aboelazms häktad. Vägen är lång till mammans familjegård i Äppelbo. Omars mamma, från Äppelbo i Dalarna, träffade en man från Egypten i slutet av 1970-talet.

Togs omhand direkt

Mannen var i Vansbro kommun för att studera, enligt uppgift till Expressen.
De blev kära och gifte sig. Paret bodde på kvinnans familjegård. I maj 1980 föddes sonen Omar. Då hade paret redan skilt sig och pappan hade flyttat.
Pojken omhändertogs av de sociala myndigheterna omedelbart efter födseln och ska ha placerats hos pappan i Stockholm.

Hade problem tidigt

Människor i Vansbro blir förfärade när de får veta att det är Äppelbokvinnans 30-årige son som misstänks för att ha förberett ett blodigt terrordåd i Köpenhamn.
- Oj, han kan inte ha haft det lätt, säger en Vansbrobo som känner till familjen.
Redan som barn hade Omar psykiska problem.
Sedan fyra års ålder fick han minnesluckor och glömde långa perioder av vad som hänt. Det berättade han själv senare i polisförhör.
Han begick brottsliga handlingar under påverkan av allvarlig psykisk störning, enligt ett rättspsykiatriskt utlåtande den 27 januari 2000.

Aspergers syndrom

Omar lider av Aspergers syndrom och har därför kontakt med stödpersoner som hjälper honom att klara av vardagliga sysslor. Det uppger han själv, enligt ett domslut i Stockholms tingsrätt den 16 april 2009.
Omar dömdes i februari 2000 till rättpsykiatrisk vård och till att betala sammanlagt 35500 kronor i skadestånd. Han fälldes på fyra åtalspunkter: misshandel, olaga hot, ofredande och sexuellt ofredande.
Han hade hotat människor med mattkniv och tvingat sig på flera unga kvinnor och flickor.
Sammanlagt var det nio målsägare.
Omar skrev senare ut från den rättspsykiatriska vården. Han bodde i egen lägenhet och fick aktivitetsersättning.
I april 2009 fick han villkorlig dom och dagsböter för stöld. Han hade vid två tillfällen stulit varor för sammanlagt 1196 kronor från Stadiumbutiker i Stockholm.
Båda gångerna var han utrustad med väskor som hade stöldpreparerats med folie och tejp.
I dag sitter Omar Abdalla Aboelazm i häkte. Hans grannar i Stockholm kunde inte föreställa sig att den tillbakadragne 30-åringen var inblandad i något brottsligt.

Hade neddraget

De berättar att han alltid hade svarta persienner neddragna.
- Bra att han sitter fängslad och inte går lös här efter vad som hände sist i Stockholm. Man vill ju inte att det ska hända igen, säger en granne.
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
REBECCA STELLA SIMONSSONS BLOGG
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: