S vill tvinga kommuner till flyktingmottagande

Publicerad
Uppdaterad
Vissa kommuner tar in fler flyktingar än andra.
Nu vill Socialdemokraterna att alla ska ta lika stort ansvar.
- Det ska vara ett tvång för kommunerna att ta in flyktingar, säger kommunalrådet Anders Lago, S, till SVT:s Rapport.
SVT:s Rapport har granskat kommunerna och visat på att det är skillnad på hur många flyktingar som kommunerna tar in.
Karlsborg, Vellinge, Askersund och Lekeberg tillhör de kommuner som är sämst på att ta emot flyktingar.
Men nu vill Socialdemokraterna se en förändring.
– Vi måste sprida flyktingarna över hela landet. "Lex Vellinge" ska gälla, det ska vara ett tvång för kommunerna att ta in flyktingar, säger kommunalrådet Anders Lago, S, i Södertälje, till SVT:s Rapport.
Han ser stora problem med de flyktingmottagningar som finns och att det är stor koncentration på vissa boenden.

"Slår in öppna dörrar"

Förslaget får stöd hos de rödgröna, men moderaterna ser inte ett lika stort problem.
– Socialdemokraterna slår in öppna dörrar. 270 av de 290 kommuner som finns här avtal att ta emot och frivilligheten fungerar bra. Att lagstifta för att ytterligare 20 ska ta emot är fel att gå, säger Elisabeth Svantesson, M, i arbetsmarknadsutskottet.
Dessutom föreslår Socialdemokraterna en bonus till de kommuner som tar störst ansvar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag