Rondellhunden är på väg ut i världen. Första anhalt: London
Rondellhunden är på väg ut i världen. Första anhalt: London

Rondellhundens Londonrapport

Publicerad
Uppdaterad
LONDON. Rondellhunden är på väg ut i världen.
England älskar Sveriges senaste export.
- Först Abba, Ikea och Svennis. Nu är det rondellhundens tur, säger pubföreståndaren Jonathan Campbell.
Rondellhunden kom i går eftermiddag med SAS till London-flygplatsen Heathrow. Med taxi togs han sedan direkt till det brittiska parlamentet för att visa upp hur man lugnar ned trafiken. Taxichauffören Brian Collins, 58, stannade sin bil och gav tummen upp. Han hoppas att England köper in hundar från Sverige.

Vill veta om den bits

- Vilken kanonidé. Trafiken i London är hopplös. Och jag vet, jag har kört taxi i massor av år, säger Brian Collins. - Allt som får folk att köra försiktigt är bra. Collins ville klappa hunden. - Men han biter inte va? undrar Brian och skrattar.

"Stolt över att vara svensk"

Utanför Buckingham Palace fick rondellhunden sällskap av turistande Göteborgsfrisörerna Jennie Eliasson, 21, och Rebecka Wallgren, 19. - När man ser rondellhunden så blir man stolt över att vara svensk. Det är ett jättebra initiativ för trafiksäkerheten, säger Rebecka. Högvakten utanför drottningens hem var inte lika lättflirtad. Soldaterna får inte le när de står vakt. Än mindre klappa en rondellhund. Men det är jobbigt att lugna trafiken.

Pubpaus

Rondellhunden fick en paus på puben The Prince Albert. Där bjöds han på öl av pubföreståndaren Jonathan Campbell, 26. - Skål mate, sa Jonathan. Flera av pubgästerna kom fram och hyllade den svenska hunden. Simon, 37, undrade om den fanns på Ikea. - Annars ska jag börja tillverka dem. Det här är en given storsäljare, säger Simon. I England heter rondellhund Roundabout-Dog. - Alla känner till Abba, Ikea och Svennis i England, säger Jonathan. Men det här var en nyhet.

Ingen fyllehund

- Roundabout-Dog kommer helt säkert bli nästa stora svenska utlandsexport. Jag tror att britterna kommer att haka på svenskarnas initiativ. Efter en pint öl lämnade rondellhunden puben. Han är ingen fyllehund.

Rundad av en äkta London-taxi.

Picadilly cirkushund. Vad passar bättre än att avsluta Londondagen vid världens mest berömda rondell?

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag