ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Alliansen går om oppositionen i den nya mätningen. Slutsatsen: Väljarna gör tummen ner för de rödgrönas budgetförslag. Foto: Cliff Owen/AP och Robban Andersson
Alliansen går om oppositionen i den nya mätningen. Slutsatsen: Väljarna gör tummen ner för de rödgrönas budgetförslag. Foto: Cliff Owen/AP och Robban Andersson

Rödgrönt jätteras - Alliansen förbi

ANNONS:
FAKTA

Frågan: Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval i dag?


Moderaterna 30,6 % (+2,5)
Folkpartiet 9,0 % (+1,4)
Kristdemokraterna 5,4 % (+ 1,7)
Centerpartiet 4,2 % (oförändrat)

Sverigedemokraterna 2,1 % (-1,1)

Socialdemokraterna 33,8 % (-1,8)
Vänsterpartiet 4,8 % (- 0,6)
Miljöpartiet 8,8 % (-2,5)

Övriga 1,3 % (+ 0,6)

FOTNOT: Antal tillfrågade: 1 006 telefonintervjuer med röstberättigade 18 år och äldre genomförda mellan 28/4–5/5 2010.

Statistik: En förändring är statiskt säkerställd om den för partier med ca 35% stöd är större än +/- 4,2 %, för partier med ca 25% stöd större än +/- 3,8%, för partier med ca 10% stöd större än +/- 2,6 % och för partier med ca 5% stöd större än +/- 1,9%.

Visa merVisa mindre
Tidigare artiklar
Visa flerVisa färre
Läs mer
Nu ökar dramatiken inför valet. Alliansen är ifatt och förbi de rödgröna, visar Expressen/ Demoskops nya mätning.
Trots skuggbudget och första maj-tal visar svenska folket tummen ned för Mona Sahlin.
- Alarmerande, säger partisekreteraren Ibrahim Baylan (S).
För första gången sedan juni förra året leder alliansen över de rödgröna partierna, 49,2 procent mot 47,4.
Demoskops väljarbarometer, som genomfördes på uppdrag av Expressen under tiden 28 april till 5 maj, visar att de rödgröna har förlorat 5,0 procentenheter på bara en månad.
Enskilt största förlorare är Miljöpartiet som har tappat 2,5 procent och Sverigedemokraterna som nu är nere på sin lägsta nivå sedan augusti förra året, 2,1 procent.
Under mätperioden har Mona Sahlin och de rödgröna partiledarna synts mycket i medierna. De presenterade i måndags sin skuggbudget och på första maj talade Mona Sahlin inför flera tusen personer.

Tummen ned för de rödgröna

- Vi har granskat resultatet före och efter de rödgrönas presentation av budgetalternativet. Före var det alltjämt ledning för oppositionen, men efter gällde det omvända förhållandet, konstaterar Demoskops vd Anders Lindholm.
Slutsatsen är att väljarna gör tummen ned för de rödgrönas budget - men om det har långsiktig bäring är osäkert, enligt Lindholm.
Siffrorna är statistiskt säkerställda på blocknivå, men inte för de enskilda partierna. Socialdemokraternas partisekretearare Ibrahim Baylan vågar inte vifta bort dem:
- Det kommer att bli ett jämnt val. Den här undersökningen är alarmerande och uppfordrande för alla de som tror att valet är avgjort. Detta är en varningsklocka.
- I förra valet vann regeringen med två procentenheter. Det är möjligt att det blir liknande siffror den här gången, åt det ena eller andra hållet.
Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann säger att maj-mätningen är "väldigt glädjande":
- Det här ger positiv energi och en rejäl vitamininjektion till hela borgerligheten.

"Kan inte ge allt till alla"

Schlingmanns förklaring är att väljarna nu har lämnat fasen där de kunnat "önskedrömma om de rödgrönas politik".
- Människor har nu insett att man inte kan ge allt till alla - samtidigt som bara några få drabbas.
Jenny Madestam, statsvetare vid Stockholms universitet, varnar båda sidor för att ta ut något i förskott med anledning av den nya mätningen:
- Det är för tidigt att tala om en trend, men resultatet är onekligen intressant. Miljöpartiets tapp kan säkert förklaras av den uppmärksamhet som riktats mot de rödgrönas bensinskattehöjning.
- Miljöpartiets väljare har uppenbarligen gått över till andra sidan. Nu återstår att se om detta håller i sig i flera mätningar, konstaterar Jenny Madestam.
Mona Sahlin ville i går kväll inte uttala sig om mätningen.

EXPRESSEN RÄTTAR: I en tidigare version stod det att siffrorna inte är statistiskt säkerställda. Det är helt sant – när det gäller förändringarna för de enskilda partierna. Däremot är förändringen för de två politiska blocken säkerställd.
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
REBECCA STELLA SIMONSSONS BLOGG
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: