ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Foto: Stig-Åke Jönsson / Scanpix
Foto: Stig-Åke Jönsson / Scanpix

Risk för ny SAS-kris - avtal kan rivas upp

ANNONS:
Tidigare artiklar

SAS krisuppgörelse med fackförbunden kan vara ogiltig.

Nu vill ett av facken att avtalet rivs upp, enligt norska Nettavisen - vilket kan kasta in flygjätten i en ny kris.

Efter fyra dygn av hårda förhandlingarna mellan SAS-facken och SAS-ledning på huvudkvarteret på Kastrup i slutet av november räddades flygjätten från konkurs. Många pustade ut när krisuppgörelsen och de nya äntligen avtalen var i hamn.

Men krisen för SAS är långt i från över.

Nu hävdar ett av fackförbunden, Norsk Kabinforening, att avtalet är ogiltigt. Anledningen är att deras styrelseordförande Elisabeth Goffeng skrivit under avtalet trots att hon inte haft styrelsens godkännande, enligt norska Nettavisen.

Därmed kan hela avtalet med de 900 medlemmarna i Norsk Kabinforening vara olagligt, menar flera toppjurister som tidningen talat med.

"Inte bindande"

Elisabeth Goffeng har nu fått sparken som ordförande. Enligt källor till tidningen vill Kabinforeningen nya styrelse teckna ett nytt kollektivavtal med SAS.

Men det får kalla handen från SAS-ledning som hävdar att det gamla avtalet gäller. Överrenskommelsen var ett krav för att det krisdrabbade företaget skulle få sina krediter om 3,5 miljarder kronor, förutsättningen för att inte gå i konkurs.

Professor Geir Woxholth vid Universitetet i Oslo är av en annan åsikt.

– Avtalet mellan NKF och SAS som skrevs under den 19 november 2012 är inte bindande, säger han till Nettavisen.

Turerna lär fortsätta.

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
REBECCA STELLA SIMONSSONS BLOGG
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: