ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Elaine Bergqvist.
Elaine Bergqvist.

"Reinfeldts hånfulla stil går inte hem"

ANNONS:

Statsminister Fredrik Reinfeldt beskylldes av flera ledande politiska kommentatorer för att "uppträda hånfullt" och "stundtals vara arrogant".

Även Socialdemokraternas Stefan Löfven fick kritik för sitt uppträdande.

- Båda var för hånfulla i sin framtoning, anser retorikexperten Elaine Eksvärd.

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) och Socialdemokraternas Stefan Löfven möttes på söndagen för första gången i en direktsänd tv-debatt.

- Det var dött lopp mellan Reinfeldt och Löfven i kväll. De har olika svagheter och styrkor. Reinfeldt hade problemet att han från början hånlog - något som påminde om Göran Perssons typ av retorik från 2006. Det är riskabelt, det riskerar att uppfattas som otrevligt. Det går inte hem, säger retorikexperten Elaine Eksvärd.

Men enligt Eksvärd föll även Stefan Löfven in i samma mönster - i alla fall i debattens början.

"Blev varm"

- Det är ju Löfvens första debatt och han var lite trevande först och använde också ett lite hånfult leende, han kan ha speglat Reinfeldts kroppsspråk. Efter ett tag kändes det som om han kom in i debatten och blev varm i kläderna, säger hon.

Hon tycker att det var förvånande att även Löfven använde en mer arrogant framtoning.

- Han är ju näringslivsexperten från Norrland, han har inte signalerat det tidigare, säger hon.

Samtidigt imponerades Elaine Eksvärd av Stefan Löfvens undanmanöver efter regeringens kritik om arbetslösheten.

- Det var snyggt när han parerade Reinfeldt med att använda oberoende politiska institut som IFAU, Insitutet för arbetsmarknads och utbildningspolitiskutvärdering, riksrevisionen och finanspolitiska institutionen för att peka på felen i Reinfeldts jobbpolitik, säger hon.

"Var ett smart sätt"

"Kvällens lustigkurre" utnämnde retorikexperten Jan Björklund till för citatet:

- Nu har det gått 25 minuter av debatten och Sjöstedt har lovat 25 miljarder kronor under hur det blir efter 100 minuter, sa han, angående vänsterledarens många utspel i debatten.

Mest oväntat var när Jimmy Åkesson drog upp ett papper och visade på invandringsstatistik - på ett papper, enligt Elaine Bergqvist.

- Det kan bli en trend, det är inte mycket tid man har, så det kan vara ett smart sätt att väcka uppmärksamhet.

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: