Reinfeldt säger nej

Publicerad
Uppdaterad
Geijeraffären blir ett ärende för ännu en svensk regering.
Men Fredrik Reinfeldt värjer sig mot tanken på en politisk granskning.
- Jag tycker inte att jag har underlag för det i dag, säger han till Expressen.
Miljöpartisten Per Gahrton – riksdagsledamot för folkpartiet när bordellskandalen diskuterades i riksdagen 1978 – krävde i går att en medborgarkommission en gång för alla gör upp med misstankarna om mörkläggning,
Sveriges nuvarande statsminister Fredrik Reinfeldt är tveksam.
– Nu nämndes skadeståndsanspråk och då tycker jag att det får prövas utifrån det, säger han till Expressen.

Hänvisade till jk

Under alliansledarnas miniturné till företag i södra Stockholm i går överöstes statsministern med frågor om Geijeraffären, och kvinnornas krav på en ursäkt. Han hänvisade snabbt vidare till justitiekanslern.
– Vill man ställa skadeståndskrav på staten så får man rikta det till de instanser som finns, och så får vi följa det, sa Fredrik Reinfeldt.
Finns det några tillfällen när det är rimligt att staten kommer med ursäkter?
– Det beror på. Vi får ju komma ihåg att anklagelser som i grunden riktas mot sådant som kan vara kriminellt, det måste rättsväsendet utreda. Riktar man skadeståndsanspråk mot staten, då finns det processer som driver det. Då måste det till att börja med avgöras, och så får vi förhålla oss till det resultatet.
Är detta något som påverkar dagens politik?
– Det vet jag inte. Det är för tidigt att säga. Det är ju en fråga som återkommande har diskuterats i svensk politiskt liv under lång tid.
Vad betyder det att preskriberingstiden har gått ut?
– Det kan jag inte avgöra.
Vad tänker du om de här uppgifterna?
– Det har återkommande kommit fram i svenskt politiskt liv anklagelser kring detta och också av andra slag. Det kommer nu och då. Det får föras fram och föras i bevis och prövas i enlighet med de regler vi har. Det är svårt att kommentera det på annat sätt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag