ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Foto: Jens L'Estrade
Foto: Jens L'Estrade

Reinfeldt: Nätet får
inte vara en frizon

ANNONS:
Tidigare artiklar
Visa flerVisa färre

Fredrik Reinfeldt är oroad över näthatet.

Och medger att det svenska samhället inte har hängt med i den tekniska utvecklingen.

– Det verkar finnas en sorts attityd hos en del av de som skriver att man kan skriva vad som helst. Att det är någon sorts frizoner, sade Fredrik Reinfeldt i en intervju i SVT:s "Gomorron Sverige"i morse.

Statsminister Fredrik Reinfeldt sällar sig till den skara som kämpar mot näthatet. I torsdagsmorgonens "Gomorron Sverige" pratade han bland annat om det absurda i att det blivit vardag för många unga tjejer att få utstå hot och kränkningar på nätet.

– Det verkar finnas en sorts attityd hos en del av de som skriver att man kan skriva vad som helst. Att det är någon sorts frizoner. Att här gäller inte svensk lag och här kan man uttrycka sig hursomhelst, säger statsministern i "Gomorron Sverige" och fortsätter:

– Det är alldeles uppenbart att här har inte vårt samhälle hängt med i utvecklingen och markerat att vi har precis samma uppfattning om vad vi säger till varandra på nätet som annars.

Kan inte utesluta politiska åtgärder

Trots att Reinfeldt ser allvarligt på problemet berättade han inte om man arbetar för att försöka vidta några politiska åtgärder:

– Det ska jag inte utesluta, vi har en väldigt kraftig ställning för yttrandefrihet och det ska vi naturligtvis vara rädda om, men här har en ny form av samhällsmoral utvecklats där man tycker att det här är en frizon för att uttrycka vad man vill. Det ska vi inte acceptera och det kan inte bara rättsväsendet rätta till var och en av oss som medborgare måste säga att det inte är en acceptabel uppfattning, sade Reinfeldt i "Gomorron Sverige".

"Redan kriminellt att hota"

Yttrandefrihetsexperten Nils Funcke är dock inte säker på att det är lagändringar som behövs, utan påpekar att ett hot alltid är ett hot - oavsett var hotet sker någonstans:

– Frågan är om det verkligen är nya lagar som behövs, eftersom det redan är kriminellt att hota, och att skriva så här otroligt sexualiserade saker till andra människor som i exemplen som tas upp i "Uppdrag Granskning". I dag är det här en prioriteringsfråga för rättsväsendet, vilka fall av hot och kränkningar som ska prioriteras att man utreder, säger Nils Funcke.

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
REBECCA STELLA SIMONSSONS BLOGG
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: