Fredrik Reinfeldt efter sändningen. Foto: Roger Vikström
Fredrik Reinfeldt efter sändningen. Foto: Roger Vikström

Reinfeldt hårt pressad om arbetslösheten

Publicerad

Statsminister Fredrik Reinfeldt (m) pressades hårt om den stigande arbetslösheten av SVT:s politiske reporter Mats Knutson.

Men i kvällens Agenda ville Reinfeldt varken peka ut när i kalendern motelden kan sättas in eller svara på frågan om vallöftet från 2010 blir verklighet.

– Det måste finnas ett utrymme, annars hamnar vi där andra länder redan har hamnat, säger Fredrik Reinfeldt.

Den svenska arbetslösheten pekar just nu uppåt och väntas ligga på 2006 års nivåer redan under 2014, enligt regeringens egen prognos. Statsminister Fredrik Reinfeldt (M), som regerat landet sedan dess, pressades därför hårt av SVT:s politiske reporter Mats Knutson i kvällens Agenda.

– Det beror på att vi har synliggjort arbetslösheten. Vi stängde ner förtidspensioneringar som var Socialdemokraternas lösning, säger Fredrik Reinfeldt.

"Måste finnas ett utrymme"

Mats Knutson frågade om regeringen var beredd att leverera vallöftet om ett femte jobbskatteavdrag före nästa riksdagsval, som ett sätt att stimulera ekonomin. Men Reinfeldt duckade för frågan och pekade på riskerna med att genomföra en ofinansierad reform.

– Det måste finnas ett utrymme, annars hamnar vi där andra länder redan har hamnat. Annars får vi underskott och där är vägen tillbaka väldigt smärtsam, med nedskärningar och skattehöjningar, säger Fredrik Reinfeldt.

"Försöker nå en uppgörelse"

Statsministerns kunde inte heller svara på när den så kallade jobbpakten mellan regeringen och fackförbunden kan träda i kraft. Jobbpakten var Moderaternas stora nyhet under Almedalen i fjol, och är tänkt att minska arbetslösheten bland unga med sänkta ingångslöner och en kombination av arbete och utbildning.

– Vi försöker tillsammans med arbetsmarknadens parter nå en uppgörelse. Vi är beredda att försöka få större volymer kring detta, då gäller det att lyssna till vad arbetsmarknadens parter kan tänka sig för att få upp volymerna, säger Fredrik Reinfeldt.

"Inte slutgiltiga lösningen"

Reinfeldt valde i stället att lyfta fram rut- och rotavdraget som positiva exempel på åtgärder som regeringen genomfört. Men Mats Knutson var snabb med att påpeka att de två avdragen bara inneburit 9 000 nya jobb, samtidigt som 400 000 personer är arbetslösa.

– Jag sa inte att det är den slutgiltiga lösningen, men låt oss jobba med den typen av tänkande, svarade Fredrik Reinfeldt.

"Generationsskifte behövs"

Statsministern menar också att ungdomsarbetslösheten kommer att minska när äldre personer går i pension.

– En breddning till en större privat servicesektor och ett generationsskifte i offentlig sektor kommer vara det vi behöver för att komma upp i större volymer, säger Fredrik Reinfeldt.

 

Rättelse: I en tidigare version angav vi fel programledare för Agenda.

Erik Paulsson Rönnbäck

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida