ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Regeringspartierna leder i ungerska valet

ANNONS:
De båda regeringspartierna såg sent på söndagskvällen ut att vinna knappt över oppositionen i första omgången i det ungerska parlamentsvalet.
Helt avgjort är dock inte maktbalansen i Budapest förrän efter andra valomgången om två veckor.
Vinner premiärminister Ferenc Gyurcsanys parti Socialisterna tillsammans med koalitionspartiet Fridemokraterna är det första gången sedan kommunistregimens fall 1989 som en ungersk regering lyckas bli omvald. Med 89,3 procent av rösterna räknade vid 22-tiden svensk tid hade Socialisterna ett försprång som ökade allteftersom storstadsrösterna började bli färdigräknade.

Socialisterna störst

Socialisterna hade fått 43,3 procent av rösterna, medan Fidesz hade fått 42,5 procent av rösterna. Fridemokraterna hade samtidigt, enligt de preliminära siffrorna, fått sex procent, medan det mindre oppositionspartiet MDF precis hade klarat femprocentsspärren till parlamentet. - Med detta antal röster räknade vore det väldigt överraskande om inte Socialisterna till slut vinner över Fidesz, sade analytikern Gabor Torok från Vision Consulting. De slutliga resultaten beräknas komma omkring en timme före midnatt svensk tid. Huvudfrågan inför valet har varit hur landets stora underskott i statsbudgeten ska hanteras. Analytiker har varnat för att landet står inför en valutakris om åtgärder inte vidtas.

Färgstark miljonär

Frågan är också av yttersta vikt för den sittande regeringen, som har ambitionen att ansluta sig till eurosamarbetet till 2010. Den sittande 44-årige premiärministern Ferenc Gyurcsany, en karismatisk miljonär som moderniserat sitt parti och pläderar för att Ungern i större utsträckning har under sin valkampanj argumenterat för att i högre utsträckning göra Ungern till en del av den globala ekonomin. Huvudmotståndaren, den 42-årige Fidesz-ledaren Viktor Orban, förespråkar en mer protektionistisk hållning och har under valrörelsen talat om behovet av att skydda ungerska entreprenörer från den "vilda kapitalismen". Han har bland annat beskyllt den sittande regeringen för att gå i utländska intressens ledband. Vem som än segrar blir huvuduppgiften densamma. Underskottet i statsbudgeten hamnade på 6,1 procent av BNP i fjol. För att kunna följa planen att införa euro som valuta 2010 måste underskottet ned under tre procent av BNP till 2008.
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
REBECCA STELLA SIMONSSONS BLOGG
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: