Stefan Löfven och regeringen går upp i ny väljarbarometern. Foto: Anna-Karin Nilsson
Stefan Löfven och regeringen går upp i ny väljarbarometern. Foto: Anna-Karin Nilsson
Carin Jämtin, S, partisekreterare. "Man kan kanske mäta ut att ansvarstagande belönas i den här mätningen. De partier som varit med och varit mest drivande för samarbete har gått lite uppåt. Men det är alltid svårt att dra stora slutsatser." Foto: Lisa Mattisson Exp

Carin Jämtin, S, partisekreterare.

"Man kan kanske mäta ut att ansvarstagande belönas i den här mätningen. De partier som varit med och varit mest drivande för samarbete har gått lite uppåt. Men det är alltid svårt att dra stora slutsatser."

 Foto: Lisa Mattisson Exp
Anders Wallner, MP, partisekreterare "Det är glädjande att MP vuxit jämfört med valet 2014. Våra väljare uppskattar att vi är med och påverkar, inte minst när världens ledare snart möts på klimattoppmötet i Paris, skolan behöver investeringar och Sverige behöver arbeta mycket med vårt mottagande av människor som flyr." Foto: Anna-Karin Nilsson

Anders Wallner, MP, partisekreterare

"Det är glädjande att MP vuxit jämfört med valet 2014. Våra väljare uppskattar att vi är med och påverkar, inte minst när världens ledare snart möts på klimattoppmötet i Paris, skolan behöver investeringar och Sverige behöver arbeta mycket med vårt mottagande av människor som flyr."

 Foto: Anna-Karin Nilsson
Aron Etzler, V, partisekreterare "Det har varit en tid där de politiska sakfrågorna kommit i skymundan för det politiska spelet. Det gynnar sällan Vänsterpartiet eftersom vi ogärna deltar i det utan vill prata om vår politik och hur den gör skillnad." "Vi är det parti som har konkreta förslag om hur vi genom att investera i människor och i samhället både kan välkomna nya människor till vårt land och bygga ut välfärden. Mer av samhällsdebatten behöver handla om lösningar och inte om politiska spel och signalpolitik."

Aron Etzler, V, partisekreterare

"Det har varit en tid där de politiska sakfrågorna kommit i skymundan för det politiska spelet. Det gynnar sällan Vänsterpartiet eftersom vi ogärna deltar i det utan vill prata om vår politik och hur den gör skillnad."
"Vi är det parti som har konkreta förslag om hur vi genom att investera i människor och i samhället både kan välkomna nya människor till vårt land och bygga ut välfärden. Mer av samhällsdebatten behöver handla om lösningar och inte om politiska spel och signalpolitik."

Tomas Tobé, M, partisekreterare "Det är små förändringar i opinionen men jag tror många anser att Sverige är på väg åt fel håll. Sverige behöver en ny regering för att hålla ordning i ekonomin, hantera flyktingkrisen och skapa fler jobb." Foto: Anna-Karin Nilsson

Tomas Tobé, M, partisekreterare

"Det är små förändringar i opinionen men jag tror många anser att Sverige är på väg åt fel håll. Sverige behöver en ny regering för att hålla ordning i ekonomin, hantera flyktingkrisen och skapa fler jobb."

 Foto: Anna-Karin Nilsson
Acko Ankarberg, KD, partisekreterare "Det enda svaret på hur vi ökar vårt stöd är att komma med relevanta lösningar på de utmaningar vårt land står inför. Vi upplever nu en akut flyktingsituation, vi har tillsammans med regeringen kommit överens om en rad insatser men det kommer inte att räcka. Vi kommer att fortsätta presentera konkreta förslag på hur vi säkerställer ett hållbart flyktingmottagande." Foto: Olle Sporrong

Acko Ankarberg, KD, partisekreterare

"Det enda svaret på hur vi ökar vårt stöd är att komma med relevanta lösningar på de utmaningar vårt land står inför. Vi upplever nu en akut flyktingsituation, vi har tillsammans med regeringen kommit överens om en rad insatser men det kommer inte att räcka. Vi kommer att fortsätta presentera konkreta förslag på hur vi säkerställer ett hållbart flyktingmottagande."

 Foto: Olle Sporrong
Maria Arnholm, FP, partisekreterare "Mätningen ligger kring vårt valresultat, och vi behöver fortsätta med vårt förnyelsearbete. Om några veckor samlas vi till landsmöte där vi bland annat kommer att diskutera hur vi kan sänka trösklar in på bostads- och arbetsmarknaden." Foto: Emil Nordin

Maria Arnholm, FP, partisekreterare

"Mätningen ligger kring vårt valresultat, och vi behöver fortsätta med vårt förnyelsearbete. Om några veckor samlas vi till landsmöte där vi bland annat kommer att diskutera hur vi kan sänka trösklar in på bostads- och arbetsmarknaden."

 Foto: Emil Nordin
Micael Arthursson, C, partisekretare "Centerpartiet fortsätter ha ett större stöd än i valet 2014. Vårt fokus är en stark politik för jobben och en ansvarsfull, medmänsklig flykting- och integrationspolitik." Foto: Jens L'Estrade

Micael Arthursson, C, partisekretare

"Centerpartiet fortsätter ha ett större stöd än i valet 2014. Vårt fokus är en stark politik för jobben och en ansvarsfull, medmänsklig flykting- och integrationspolitik."

 Foto: Jens L'Estrade
Richard Jomshof, SD, partisekreterare. Expressen har sökt SD. Foto: Simon Hastegård

Richard Jomshof, SD, partisekreterare.

Expressen har sökt SD.

 Foto: Simon Hastegård

Regeringens krisvändning

Publicerad

Trots flyktingkrisen går både S och MP uppåt, enligt Expressens/Demoskops väljarbarometer för november.

S förklaring är att regeringen tar ansvar för flyktingkrisen.

Men Moderaterna anklagar regeringen Löfven för att jobba för sakta.

– Moderaternas minne av hur lång tid det tar från beslut till förändring i verkligheten är kort, hävdar Carin Jämtin, S, partisekreterare.

Det var varit en skakig politisk höst.

Decemberöverenskommelsen bröts i början av oktober.

Och bara några veckor senare enades regeringen och oppositionen om migrationspolitiken.

Men de senaste veckorna och dagarna har flyktingkrisen eskalerat.

Trots det verkar turbulensen inte ha påverkat väljarna, enligt Expressens/Demoskops senaste väljarbarometer. Mätningen visar en smärre uppgång för de rödgröna partierna och en nedgång för alliansen.

– Det råder ingen brist på stora händelser som mycket väl skulle ha kunnat sätta väljarna i rörelse inte minst migrationskrisen, migrationsuppgörelsen och decemberöverenskommelsens fall. Men än så länge verkar det här inte sätta några ordentliga avtryck, säger Peter Santesson, chef för opinionsanalys, Demoskop.

Båda regeringspartierna ökar något - dock är det inga statistiskt säkerställda siffror jämfört med förra månaden.

Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin, S, kopplar ihop ökningen med migrationsöverenskommelsen.

– Man kan kanske mäta ut att ansvarstagande belönas i den här mätningen. De partier som varit med och varit mest drivande för samarbete har gått lite uppåt. Men det är alltid svårt att dra stora slutsatser, säger Jämtin.

"Hårt arbete"

Regeringen är samtidigt väldigt pressad. Prognoserna över antal förväntade flyktingar ökar, det saknas boenden och ni arbetar i en krissituation. Hur ska ni hantera det?

– Det korta svaret är hårt arbete. Flyktingkrisen på global nivå är större än någonsin i modern tid. Då måste vi hantera detta. Asylrätten är absolut, alla har rätt att söka asyl. Men framför allt ska vi jobba med att fler EU-länder tar sitt ansvar, säger Jämtin.

Moderaternas Johan Forssell kritiserar regeringen för att arbetet med den nya migrationspolitiken går för långsamt.

M anser att regeringen jobbar för sakta och att ni borde införa de åtgärder som ni beslutat om tillsammans mycket snabbare. Vad svarar du på det?

– Moderaternas minne av hur lång tid det tar från beslut till förändring i verkligheten är kort. Det tar en liten stund beroende på att det måste göras bra. Man kan inte hasta igenom en stor reform och sen blir den felaktig och dålig, säger hon.

M fortsätter den nedåtgående trenden och hamnar på sitt lägsta resultat sedan riksdagsvalet förra hösten.

SD:s uppgång under hösten ser, enligt Demoskop ut att ha planat ut något. Ett misslyckande för partiet, menar Santesson.

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida