"Regeringen måste lyssna"

Publicerad
Uppdaterad
Cecilia Wikström är en av de sex folkpartister som säger nej till FRA-lagen.
Hon vill att regeringen med statsminister Fredrik Reinfeldt tar tillfället i akt - och faktiskt lyssnar.
- Han säger alltid att han är en lyssnare, åker runt på dagis och långvården och pratar. Nu har han chans att lyssna på vad folket tycker, säger Cecilia Wikström.
Riksdagsledamoten och prästen Cecilia Wikström från Uppsala röstade varken ja eller nej till FRA-lagen.
När det var dags för omröstning för en månad sen blev hon utkvitterad för att det var så många frånvarande på det röda blocket. Men hon berättar för Expressen.se att hon aldrig tvekade när hon erbjöds utkvittering: Hon ville inte tvingas rösta ja till lagen.
– Jag har ogillat frågan från första början.

"Ingen vill ha lagen"

Nu är Cecilia en av de sex kvinnliga riksdagsledamöter från folkpartiet som klart säger nej till signalspaningslagen.
– Det var ingen hemlighet att många inom folkpartiet, inte bara vi, kände stor skepsis till lagen. Men när centerpartiet med Annie Johansson och Fredrick Federley hoppade av så sprack också vår grupp – vi skulle inte bli tillräckligt många för att stoppa lagen.
Men nu får det vara nog: Cecilia Wikström och hennes fem partikollegor menar att regeringen måste lyssna på deras och folkets röst.
– Ingen vill ju ha den här lagen. Vi måste gå tillbaka till ruta ett.

"Regeringen måste lyssna"

Cecilia Wikström föreslår att det ska införas ”en tid av rådrum” där lagen läggs tillfälligt på is.
– En parlamentarisk utredning bör tillsättas. Lagen ska tillbaka på arbetsbordet.
Hon hoppas få till en gränsöverskridande överenskommelse mellan höger- och vänsterblocken.
– Regeringen måste vara modig och lyssna, säger hon och tillägger:
– Den som vågar erkänna att den har gjort fel är stark.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag