ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Foto: Scanpix, Sven Lindwall
Foto: Scanpix, Sven Lindwall

Regeringen klarade sig med en röst

ANNONS:
Tidigare artiklar
Visa flerVisa färre
Läs mer
Visa flerVisa färre
Regeringen väntades bli överkörd i riksdagen i dag - men klarade sig med en rösts övervikt.
Sverigedemokraterna gjorde gemensam sak med de rödgröna för att införa begränsningar för icke-svenska jägare i fjällen.
Men trots att de tillsammans har fler mandat vann regeringens förslag med en rösts övervikt.
De rödgröna och Sverigedemokraterna vill begränsa utländska jägares möjlighet att jaga i svenska fjäll. I miljö- och jordbruksutskottet kom oppositionspartierna överens att bara svenska jägare ska få fri tillgång till småviltsjakt i fjällen.
Men trots det parlamentariska läget vann regeringens förslag om att reglerna inte ska ändras.

Varmt välkomna

Oppositionspartierna har den fria jakten varit ett hot mot den svenska fjällvärlden.
- För oss handlar det inte om man vilken nationalitet som jägarna har. Sverigedemokraterna har säkert sina egna nationalistiska skäl till det här, men för oss är det en fråga som vi har drivit länge. Alla människor är varmt välkomna att jaga i våra svenska fjäll men det ska vara ordning i fjällen, säger utskottets ordförande, socialdemokraten Matilda Ernkrans.
Socialdemokraterna vill bland annat stödja den lokala turistnäringen genom att utländska jägare ska tvingas anlita en guide. Svenska jägare ska också ha förtur till jakten. Det är samma regler som gällde fram till 2007, då den borgerliga regeringen ändrade dem med motiveringen att det stred mot EU:s regler.

I onödan

Sverigedemokraterna stödde förslaget i riksdagen.
- Vi har efter EU-direktiv försämrat för svenska jägare, till synes helt i onödan, bara för att regeringen inte vågar ta strid mot våra nya herrar i Bryssel. Jag anser detta vara en i högsta grad nationell angelägenhet, säger Josef Fransson som sitter i miljö- och jordbruksutskottet för Sverigedemokraterna.
Matilda Ernkrans säger att Socialdemokraterna länge har velat ändra tillbaka reglerna till de som gällde fram till 2007. Hon menar att de inte har tagit hjälp av SD för att vinna över alliansen i den här frågan.
- Vi har sagt redan innan valet att vi kommer aldrig samarbeta eller göra oss beroende av Sverigedemokraterna och det gör vi inte den här gången häller.
Nu blev det inte så. En röst skilde blocken åt till regeringens fördel. 
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: