ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Det är oklart vad rånarna kom över i rånet mot Stockholms Auktionsverk. Foto: Janne Åkesson
Det är oklart vad rånarna kom över i rånet mot Stockholms Auktionsverk. Foto: Janne Åkesson

Rån på Stockholms Auktionsverk

ANNONS:
Läs mer
Visa flerVisa färre
Två beväpnade rånare slog till mot Stockholms Auktionsverk vid lunchtid på fredagen.
Verket förvarar i dagarna konst för miljontals kronor, bland annat Anders Zorns kända akvarell "Kärleksnymf".
- Det var inga stora värden som togs. Men det var väldigt chockartat för alla, säger Anna Hamilton, informationschef på Stockholms Auktionsverk.
I tisdags öppnades visningen inför Auktionsverkets Klassiska auktion, med ett utropsvärde på 86 miljoner kronor. Paradnumret är Anders Zorns akvarell "Kärleksnymf", värderat till tio miljoner kronor.

Rånarna fortfarande på fri fot

Vid lunchtid i dag slog två beväpnade rånare till mot Stockholms Auktionsverk. Larmet kom in till polisen klockan 12.02 och rånarna är fortfarande på fri fot.
Polisen uppger att gärningsmännen var beväpnade med tillhyggen och hotade personalen, men ingen person ska ha fått några fysiska skador. Enligt vittnesuppgifter flydde rånarna från platsen i en röd personbil.
Polisen hittade sedan gärningsmännens flyktbil på Kommendörsgatan, som är en tvärgata till Nybrogatan.
Rånarna lämnade en misstänkt väska på platsen som undersöktes av bombtekniker. Det visade sig sedan att väskan bara innehöll skrot.

Söks med polishelikopter

Ett stort antal polispatruller och polishelikopter söker fortfarande efter rånarna.
Enligt uppgift till Expressen.se kom inte rånarna över något av större värde.
- Det var inga stora värden som togs. Men det var väldigt chockartat för alla. Jag kan tyvärr inte säga mer. Just nu sitter jag med en väldigt ledsen kollega här. Vi håller på att förhöras av polisen, hela personalen ska samlas sedan, säger Anna Hamilton, informationschef på Stockholms Auktionsverk.
Ett vittne som TT talat med var där för att titta på föremålen inför auktionen. Det var väldigt mycket folk i visningsrummet, mest äldre.
- Jag hör röster, sen kommer en kille inrusande och tog tag i en vakt och skrek: Ta mig till guldet, ta mig till guldet! och så fick vakten en pistol i ryggen, säger kvinnan och fortsätter:
- Det var ingen cool typ, utan hysterisk, det hörde man på rösten. Det var läskigt. Han skrek: Jag skjuter, jag skjuter dig i huvudet!

Slängde sig på golvet

Hon berättar att övrig personal slängde sig på golvet och låg under borden. Själv försökte hon gömma sig bakom en skärm. Sen hörde hon höga smällar när rånaren slog sönder monterglas. Hon uppfattade det som att rånaren hade något vitt lindat runt huvudet som maskering.
Hon uppskattar tiden som rånet varade till några minuter. När polisen kom fick de som var kvar i lokalen gå ut via något slags personalutgång, inte genom entrén där rånarna placerat ett misstänkt föremål.
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: