Stefan Löfven. Foto: Olle SporrongStefan Löfven. Foto: Olle Sporrong
Stefan Löfven. Foto: Olle Sporrong
Anna Kinberg Batra. Foto: Olle SporrongAnna Kinberg Batra. Foto: Olle Sporrong
Anna Kinberg Batra. Foto: Olle Sporrong

Punkt för punkt: Så blir flyktingpolitiken

Publicerad

Flyktinguppgörelsen mellan regeringen och oppositionen är i det närmaste klar och presenteras i morgon eftermiddag, enligt flera uppgiftslämnare.

Samtidigt erfar Expressen att det sannolikt inte blir någon överenskommelse mellan alla sju partier.

Enligt källor med insyn i förhandlingarna är man överens om ett tvingande omplaceringssystem som gör att kommunerna måste ta emot flyktingar samt att införa inre gränskontroller.

Expressen kan nu avslöja innehållet i förhandlingarna – punkt för punkt.

– Självklart är det viktigt med en blocköverskridande överenskommelse för att det här ska fungera på bästa möjliga sätt. Men jag kan inte säg exakt när den kommer, säger statsminister Stefan Löfven vid en pressträff i Trelleborg till Expressen.

Löfven ville inte svara på uppgifterna om att införa gränskontroller.

- Nu diskuterar vi ett antal frågor och det finns ingen anledning för mig kommentera enskilda delar av det i de pågående förhandlingarna, säger han.

Hittills har det bara varit Moderaterna och Socialdemokraterna som förhandlat ingående, enligt Expressens källor. Övriga partier har gjort skriftliga inspel och fått tycka till vid de två möten som varit i regeringshögkvarteret.

Men förhandlingarna sker på flera nivåer, enligt Expressens uppgiftslämnare: partiledarna diskuterar, liksom partisekreterare och gruppledarna i riksdagen.

Expressen erfar att det sannolikt inte blir någon överenskommelse mellan alla sju partier som ingått i förhandlingen - regeringen kan komma att göra upp med olika partier i olika frågor. Men förhandlingarna pågår, enligt uppgift, fortfarande under onsdagen.

Den stora knäckfrågan i förhandlingarna rör tillfälliga kontra permanenta uppehållstillstånd.

Socialdemokraterna uppges nu vara inne på Moderaternas linje om att tillfälliga uppehållstillstånd som ska omprövas efter två år.

Problemet är att denna fråga har stort symbolvärde för Miljöpartiet och skulle kunna "välta regeringen".

Samtidigt beskrivs förslaget som en kompromiss med flera undantag - bland annat när det gäller anhöriga.

Annie Lööf med på distans

Men en bedömning är att MP redan fått stryk i så många frågor att de hellre lägger ned sina röster än välter regeringen, säger en källa med insyn i förhandlingarna.

Folkpartiet har hittills inte uttalat stöd för tillfälliga uppehållstillstånd under förhandlingarna, vilket beror på splittringar i styrelsen.

Enligt uppgifter kan Moderaterna och Socialdemokraterna tänka sig att göra upp utan Centerpartiet, som liksom Miljöpartiet är emot tillfälliga uppehållstillstånd. Källor uppger att den mammalediga partiledaren Annie Lööf deltar i förhandlingarna, men "på distans".

Expressen erfar att Moderaterna försöker få med sig Stefan Löfven på alla sina krav men att statsministern ännu inte fattat ett slutgiltigt beslut.

Förhandlingarna – punkt för punkt

Expressen kan nu avslöja innehållet i förhandlingarna – punkt för punkt:

• Anhöriginvandring - ska bara beviljas om den som bor i Sverige kan garantera anhörigas försörjning. Anhöriginvandring ska inte leda till att en person går rakt in i bidragsberoende.

• Skärpt gränsbevakning, alltså ett avsteg från Schengen.

• Personer som nekats uppehållstillstånd ska utvisas betydligt snabbare för att frigöra kostnader för mat och logi.

• Kommunerna ska tvingas ta emot flyktingar. Staten står i dag för de initiala kostnaderna och med ett sådant tvingande beslut ökar man på de statliga bidragen till kommunerna.

• Ensamkommande flyktingbarn som saknar ID-handlingar och uppger viss ålder. Redan nu sätter ensamkommande hård press på kommuner som måste ta in dem i skolor. Svårigheterna att bedöma deras ålder är en fråga som diskuteras och som man anser måste lösas. Om barnen är 21 år eller äldre så ska de inte in i skola och familjehem eller motsvarande.

• RUT vidgas och taket höjs.

• Lagliga vägar ska utredas.

Partierna ska också vara överens om att förenkla introduktionen på arbetsmarknaden. Enligt Expressens uppgiftslämnare kan det aviseras en snabbutredning som dock inte inkluderar LAS, Lagen om anställningsskydd.

Mycket talar för att uppgörelsen i sin helhet presenteras efter mötet i regeringshögkvarteret Rosenbad som inleds i morgon klockan 13.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag