Eva Lundgren, 57, är professor i sociologi vid avdelningen för genusforskning vid Uppsala universitet.
Eva Lundgren, 57, är professor i sociologi vid avdelningen för genusforskning vid Uppsala universitet.

Professorn har redan sparkats en gång

Publicerad
Uppdaterad
Paniken ökar nu på Uppsala universitet efter professor Eva Lundgrens påståenden att män mördar barn i skogen och gräver ner dem .
Universitetets ledning bombas av mejl, brev och telefonsamtal.
Nu avslöjas också att professorn i praktiken kastades ut från sin förra arbetsplats i Norge.
Eva Lundgren.
Eva Lundgren, 57, är professor i sociologi vid avdelningen för genusforskning vid Uppsala universitet. Hon påstår att hennes forskning visar följande:
  Det finns ett stort antal (manliga) satanistiska grupper i Sverige som mördar barn och gräver ner dem i skogen.
   Män brukar slita foster ur livmodern för att döda dem.
    Hälften av alla kvinnor har utsatts för manligt våld.

    Förlorar anseendet

    Flera professorer vid universitetet fruktar att Lundgren håller på att sänka det anrika lärosätets anseende till botten. Eva Lundgren började sin forskarkarriär vid Bergens universitet i Norge. Redan där riktade hon in sig på "mäns sataniska våld mot kvinnor i Guds namn". Hon hamnade snabbt på kollisionskurs med kolleger, universitetsledning, präster, biskopen – och massmedier. En norsk tidning utnämnde Lundgren till "Årets häxa". I praktiken blev forskaren Lundgren utkastad från Bergens universitet. Rektorn meddelade henne att hon aldrig skulle få jobb på universitetet. Till slut flyttade hon till Sverige.

    Svårt få bort henne

    Universitetsrektor Bo Sundqvist har att lösa problemet. Men, han är bakbunden – en professor har ett extra starkt anställningsskydd: – Det krävs lagbrott om avskedande ska bli aktuellt. Expressen har upprepade gånger försökt få kontakt med Lundgren för kommentar. Hon kom inte till jobbet på universitetet i går och i hennes bostad i Stockholm svarar en man att hon "kommer att vara borta länge".

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag