BARA STUBBEN KVAR... PRO:s kurs i trädbeskärning slutade med ett helt träd sågades ner. Tindra Helsing 5 år, Björn Carlsson 2 år, Filip Klingberg 5 år och Ida Svahlin 6 år sörjer sitt päronträd. Foto: Richard Ström /Expressen
BARA STUBBEN KVAR... PRO:s kurs i trädbeskärning slutade med ett helt träd sågades ner. Tindra Helsing 5 år, Björn Carlsson 2 år, Filip Klingberg 5 år och Ida Svahlin 6 år sörjer sitt päronträd. Foto: Richard Ström /Expressen

PRO högg ned barnens päronträd

Publicerad
Uppdaterad
Deltagarna i PRO:s trädbeskärningskurs skulle öva på träd på förskolan Hästen i Kumla. Men det ledde till att ett friskt och omtyckt päronträd sågades ner.
- Det hade vi inte kommit överens om. Jag har aldrig varit med om något liknande. Nu släpper vi aldrig in PRO igen, säger Birgitta Magnusson på Kumla kommun till SVT.
Kursledaren Torgny Buske är ångerfull.
- Det kanske gick lite snabbt, säger han till Kumlanytt.
Kumla kommun gav PRO:s trädbeskärningskurs tillstånd att öva sig i att beskära träd på förskolan Hästens baksida.
- De ville lära sig trädbeskärning och vi tyckte det passade bra på Hästens förskola eftersom de har många fruktträd, säger Birgitta Magnusson, trädgårdstekniker på Kumla kommun, till SVT.

Tyckte trädet var dåligt

Sagt och gjort. Kursdeltagarna begav sig till förskolan och började öva. Snart kom de överens om att päronträdet var dåligt, och sågade ner det. Utan att kolla med kommunen sågade de ner trädet, som sedan visade sig vara helt friskt.
- Det hade vi aldrig kommit överens om. Jag har aldrig varit med om något liknande. Nu släpper vi aldrig in PRO igen, säger Birgitta Magnusson.
Kursledaren Torgny Buske säger till Kumlanytt att beslutet att såga ner trädet var förhastat.
- Det kanske gick lite snabbt. Man försöker ju alltid göra sitt bästa, men i bland blir det fel, sade han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag