Prinsessan Lilian är död, blev 97 år gammal. Foto: Christian Örnberg
Prinsessan Lilian är död, blev 97 år gammal. Foto: Christian Örnberg

Prinsessan Lilian har avlidit - blev 97 år

Publicerad

Prinsessan Lilian har avlidit. Hon somnade in stilla under eftermiddagen i sitt hem på Djurgården i Stockholm, uppger hovet.

– Hon var glad, livlig och humoristisk, säger hovexperten och hovets tidigare informationschef Elisabeth Tarras-Wahlberg.

Prinsessan Lilian somnade in under eftermiddagen, uppger hovet, som tillkännagav prinsessans bortgång senare på sin hemsida.

Beskedet, som DN.se var först med att berätta om, har nu börjat spridas mellan de anhöriga till prinsessan Lilian.

Hovets informationschef Bertil Ternert har ännu inte gått att nå.

Elisabeth Tarras-Wahlberg, hovexpert och tidigare informationschef vid hovet fick beskedet under kvällen.

– I arbetet med boken som jag skrev om henne så besökte jag henne i hennes hem och lärde känna henne. Hon var glad, livlig och humoristisk, säger hon till Expressen.se.

– Det är ju en generation av kungligheter som går ur tiden, fortsätter Elisabeth Tarras-Wahlberg.

Föddes i Wales

Prinsessan Lilian föddes den 30 augusti 1915 i Swansea, Wales. Hon var dotter till William och Gladys Mary Davies. I ett första äktenskap var hon gift med skådespelaren Ivan Craig, äktenskapet upplöstes 1947.

Under andra världskriget mötte hon prins Bertil. Efter kriget flyttade de ihop i Sverige och bosatte sig i Villa Solbacken på Djurgården. De hade då inte möjlighet att gifta sig, skaffa barn eller uppträda tillsammans offentligt. Paret hade en tillflyktsort i prins Bertils hus Villa Mirage i Sainte-Maxime på Franska rivieran.

Först 1976 fick de tillstånd att gifta sig och bröllopet skedde i Drottningholms slottskapell den 7 december 1976. Paret var gifta under 21 år tills prins Bertil gick bort 1997.

Prinsessan Lilian var svensk prinsessa och hertiginna av Halland.

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida