Politiker säger nej till FRA - vill riva upp lagen

Publicerad
Uppdaterad
Vindarna vänder - nu säger sex folkpartistiska riksdagsledamöter ett klart nej till FRA-lagen.
Skulle en motion läggas om att riva upp lagen säger sig ledamöterna vara villiga att sätta stopp för lagen innan den träder i kraft.
Flera folkpartister i riksdagen säger nu nej till FRA-lagen så som den ser ut i dag, uppger SVT:s Aktuellt.
Ledamöterna kräver att det ska finnas en misstanke om brott innan lagen används.
Folkpartisternas nej innebär att regeringen inte längre har riksdagens stöd i den här frågan.
– Jag är beredd att antingen skriva en egen motion, som jag hoppas att så många borgerliga politiker som möjligt ansluter sig till, eller så är jag beredd att rösta för någon av oppositionens motioner, säger Birgitta Ohlsson till SVT.

Diskussion bland kritikerna

Birgitta Olsson la ner sin röst vid omröstningen om FRA-lagen för en månad sen.
Andra personer som deklarerar att de vill se en annorlunda FRA-lag är bland andra Agneta Berliner och Maria Lundqvist-Brömster. Camilla Lindberg stöder också en reviderad eller uppriven lag. Hon var den enda borgliga ledamoten som röstade nej till lagen i juni.
Även folkpartisterna Cecilia Wikström och Solveig Hellquist står bakom förslaget.
SVT uppger att de borgerliga kritikerna nu diskuterar hur en motion som också får socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiets stöd skulle kunna formuleras.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag