ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Foto: Johan Nilsson / Scanpix
Foto: Johan Nilsson / Scanpix

Politiken: SAS är bara veckor från konkurs

ANNONS:
Tidigare artiklar
Visa flerVisa färre

SAS är betydligt närmare en konkurs än vad som varit känt.

Om SAS inte får igenom sparplanen hos fackförbunden kan bolagets överlevnad räknas i bara några få veckor, skriver danska tidningen Politiken.

I dag börjar förhandlingarna med flera av fackförbunden.

SAS har tidigare sagt att om sparplanen inte går igenom så klarar sig bolaget till sommaren. Men konkursen ligger mycket närmare än så, enligt källor till danska tidningen Politiken.

– Det stämmer att det inte finns pengar i kassan till att klara oss året ut, säger en centralt placerad SAS-källa till tidningen.

Om facken ger tummen ner kan SAS tvingas ställa in alla flygningar och avskeda 15 000 anställda på ett bräde.

I dag klockan 12.30 träffar ledningen de åtta fackförbunden för flyg- och kabinpersonalen (två svenska, fyra norska, och två danska) för att börja förhandlingarna om ett nytt avtal.

Samtidigt frågar sig Svensk Pilotförening i ett öppet brev till finansmarknadsminister Peter Norman om svenska staten, som delägare i SAS, kräver att bolaget avviker från den svenska modellen med förhandlingar, skriver Svenska Dagbladet.

I brevet undrar Svensk Pilotförening om regeringen har krävt att förbundets medlemmar utan förhandlingar ska skriva under avtalet som innebär kraftigt sänkta löner samt sämre villkor för pensioner och tjänstgöring.

I måndags sade SAS ledning att facken har en vecka på sig att godta sänkta löner och sämre villkor. Annars tryter tålamodet bland långivare och ägare.

– Om avtalen inte går igenom så kommer bankerna att frysa kreditfaciliteterna. Utan krediten är det omöjligt att driva flygbolaget, säger SAS-analytikern Lars Heindorff, till Politiken.

Enligt källor till Politiken har SAS redan utarbetat en detaljerad nödplan på flera hundra sidor hur man på kort tid ska hantera konkursen. Det finns också planer på hur strandade passagerare ska hanteras, liksom väntade köer på de skandinaviska flygplatserna.

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: